Forumin nousu tyssää puuttuviin vuokralaisiin

Forumiin tulee tasaisin väliajoin uusia yrittäjiä, mutta monen kohtalo on hiljaisesta myynnistä johtuva sulkeminen varsin pian.

Henriikka Eloluoto

Vuosituhannen taitteessa kokonaan uusitun kauppakeskus Forumin nykyasu on surullinen. Kane Recordsin lähdettyä ei suureen liiketilaan ole saatu uutta vuokralaista.

Lisäksi tyhjiä liiketiloja on pienessä kauppakeskuksessa lukuisia muitakin. Tiloja omistavan Rausanne Oy:n toimitusjohtaja Rauno Puolimatkan mukaan tyhjät tilat eivät ole yksin Forumin murhe.

– Turussa ei ole pulaa liiketiloista ja se on koko keskustan yleinen ongelma. Hansassakin on tyhjää tilaa.

Myös TOK:in hotellien ja ravintoloiden toimialajohtaja Mikko Eskelinen syyttää tyhjistä tiloista keskustan yleistä suuntausta. Ratkaisuksi hän ehdottaa elävöittämistä.

– Koko keskustaa tarvitsisi elävöittää, torin ympäristöä siistiä ja hoitaa parkkipaikat. Koko keskustan freshaus olisi välttämätön.

Forumin kannalta Eskelinen uskoo, että yhteen asiaan keskittyminen vetäisi asiakasvirrat sisäpihalle.

– Tarvittaisiin yhteinen punainen lanka. Tila toimisi ehkä, jos siinä panostettaisiin yhteen asiaan, vaikka viihteeseen tai esimerkiksi ravintoloihin. Markkinat kuitenkin lopulta määräävät mikä menestyy.

Reginatum Oy:n toimitusjohtaja Jussi Kevo on myös toimintamallin yhtenäistämisen kannalla.

– Olisi hyvä, jos löydettäisiin yhtenäinen teema, jolloin liikkeet tukisivat toisiaan. Nyt Forumissa on paljon kauneudenhoitoalan liikkeitä, ehkä sieltä kautta löytyy viisasten kivi.

Liiketiloja Forumista omistavan Kiinteistö-Tapiolan kiinteistöjohtaja Arto Nummelankin mielestä jotain pitäisi tehdä.

– Forumiin tarvittaisiin vetovoimaisia liikkeitä ja kaupallisesta konseptista pitäisi rakentaa vetovoimainen. Tässä on mukana paljon omistajia ja pohdimme kyllä miten voisimme Forumia kehittää. Akuuttia suunnitelmaa ei kuitenkaan ole.

Puolimatkan mukaan ideoita on ollut ajan saatossa paljonkin, mutta mikään ei ole ottanut kunnolla tuulta alleen.

– Parasta olisi saada hyvä veturi Kanen paikalle. Alko olisi ollut hyvä, mutta se ei tullut tavaraliikenteen ongelmien vuoksi. Sitten siihen on ollut tulossa erilaisia eläinjuttuja, mutta se on kaatunut parkkipaikkoihin. Yritimme myös saada torikauppiaita sisälle talveksi, mutta he ovat lukkiutuneet omille paikoilleen.

Pitkään Forumissa olleen Clas Ohlsonin työnjohtaja Tomas Vähä-Koskelan näkee yhdeksi kehittymisen jarruttajaksi laajan omistajajoukon.

– Forumilla on liian monta omistajaa. Yhteisiä säveliä ei löydy, jotta jotain saisi tehtyä.

Oman liikkeensä myyntiin Vähä-Koskela on tyytyväinen, mutta paremminkin voisi mennä.

– Meillä on hyvä asiakaskunta, joka kasvaa koko ajan. Se ei kuitenkaan ole sellainen, joka se voisi olla. Onneksi meillä on oma ovi.

Erityisesti Vähä-Koskela toivoisi, että sisäänkäynteihin panostettaisiin. Vaikka Kauppiasyhdistyksen toimesta valotauluja ja valaistusta muutenkin on saatu parannettua, ei kaikki ole vielä valmista.

– Eerikinkadun sisäänkäynnistä pitäisi tehdä houkuttelevampi. Kun sieltä tulee sisään, niin käytävä on ahdas, liikkeet ovat lopettaneet, valaistus on puutteellinen ja muutenkin siellä on välillä hämärää porukkaa.

- Ensivaikutelma on kolkko, eikä ensimmäistä kertaa sisään tuleva saa minkäänlaista käsitystä Forumista. Muut käytävät ovat siistejä, mutta se minkä pitäisi vetää on järkyttävä.

Vähä-Koskelalla on selvä visio siitä, mitä tuleman pitää, mikäli sama meno jatkuu.

– Jos mitään ei tehdä, niin Forum kuolee pois. Forum vaatisi suuren muodonmuutoksen ja kokonaan uuden avauksen.

Käyttäjän Henriikka Eloluoto kuva
Henriikka Eloluoto