Elokuva-arvio: Miss Farkku-Suomi omaa polkua etsimässä

Kotimainen uutuus Miss Farkku- Suomi kertoo nuoruuden kuohunnasta ja oman tien etsimisestä Kauko Röyhkän kirjaan perustuen.

Peter Salovaara

Matti Kinnusen ohjaama Miss Farkku-Suomi on Kauko Röyhkän osittain omaelämänkerralliseen romaaniin perustuva, 1970-luvun Ouluun sijoittuva draamakomedia, jonka keskushenkilö 17-vuotias Välde (Mikko Neuvonen) haluaa perustaa bändin, tulla kuuluisaksi ja rakastaa kulmakunnan kauneinta neitoa Pikeä (Sanni Kurkisuo).

Yksiössä äitinsä kanssa asuva Välde on niin sanotusti erilainen nuori. Siinä, missä muut nuoret viettävät iltojaan diskossa, löytää Välde vastinetta sielunmaisemalleen kuuntelemalla Lou Reediä, New York Dollseja, David Bowieta, Bob Dylania ja Neil Youngia.

Musiikista ja yhteiskunnallisista asioista – lähinnä epäkohdista – kiinnostunut Välde löytää pohjoisen kaupungista myös yhden hengenheimolaisen, Sasun (Elias Gould), jonka kanssa he perustavat Torttu-nimisen bändin.

Biisien rustaamisen ja vaihtelevalla menestyksellä hoidettujen ensimmäisten keikkojen lomassa Välde tekee lähestymisyrityksiä missikilpailun voittaneeseen Pikeen, joskin soidinmenot kariutuvat useimmiten nuorukaisen kömpelyyteen ja ujouteen.

Mutta ainakin pientä lohtua voi saada siitä, että purkaa tuntonsa biiseiksi, jotka joku päivä saattavat kantautua myös niiden oikeiden korvien kuultavaksi.

Miss Farkku-Suomi on visuaalisesti ja esteettisesti taitavasti taiottu nostalgiamatka 70-luvulle. Elokuvan miljööt ja henkilöhahmojen habitukset ovat liikuttavan uskottavia, ja yhtä hyvin on ajankuva onnistunut myös itse tarinassa ja sen kertojissa eli näyttelijöissä, jotka tekevät työnsä nykyaikana ehkä jo hieman kadotettua kiltteyttä ja viattomuutta henkien.

Ensisijaisesti Miss Farkku-Suomi on elokuva nuoruuden kuohunnasta, unelmien hahmottumisesta ja itsensä sekä oman polkunsa löytämisestä, massasta poikkeavanakin. Elokuvasta tekevät tietysti mielenkiintoisen myös yhtymäkohdat rock-legenda Kauko Röyhkän nuoruuteen sekä elokuvassa esitettävät Röyhkän ja muutamien muiden 70-luvulla vaikuttaneiden muusikkojen jo klassikoiksi muodostuneiden kappaleiden tulkinnat.

<object height="350" width="555"><param name="movie" value="http://www.player.filmtrailer.com/v3.2/player.swf?file=http://fi.player-feed.filmtrailer.com/v2.0/10196/flv/xlarge/?channel_user_id=3581100139-1"><embed allowfullscreen="true" height="350" src="http://www.player.filmtrailer.com/v3.2/player.swf?file=http://fi.player-feed.filmtrailer.com/v2.0/10196/flv/xlarge/?channel_user_id=3581100139-1" type="application/x-shockwave-flash" width="555"></object> <p><a alt="filmtrailer.com" href="http://fi.filmtrailer.com/" style="font-family: verdana; color:cccccc; font-size: 8pt; text-decoration:none" target="_blank">Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa</a></p>
Käyttäjän Teija Varis kuva
Teija Varis