Sata vaihto-opiskelijaa vuokralle vanhainkotiin

Ossi Isotalo ehti testata vaihto-opiskelijahuoneen sänkyä vielä ennen opiskelijoiden saapumista. - Suurin ruuhka tulee olemaan tämän kuun lopussa.

Henriikka Eloluoto

Vaihto-opiskelijoille tuleva posti jaetaan alimman kerroksen eteisessä olevaan laatikkoriviin.

Henriikka Eloluoto

Jokaisen opiskelijan huone sisältää välttämättömimmät kalusteet.

Henriikka Eloluoto

Luolavuoren vanhainkoti nousee uljaana mäen päällä.

Henriikka Eloluoto

Henriikka Eloluoto

Talon sivupihalla on mahdollisuus vaikka viljellä jotakin, sillä puiden varjossa nököttää vanha kasvihuone.

Henriikka Eloluoto

Yhdessä huoneista on vaihto-opiskelijoiden tavarakirjasto, josta saa lainata tarvitsemiaan tavaroita. Suurin osa tavaroista on vanhainkodista jääneitä astioita.

Henriikka Eloluoto

Henriikka Eloluoto

Ylimmän kerroksen ikkunasta avautuu mukiinmenevä näkymä.

Henriikka Eloluoto

Elokuun alussa Luolavuoren vanhainkodin B-siipi on vielä hiljainen. Kuukauden kuluttua tilanne on kuitenkin toinen, sillä syyskuun alusta alkaen taloa asuttaa liki sata vaihto-opiskelijaa. Toinen puoli rakennuksesta jää edelleen vanhainkodin käyttöön.

– He ovat tyytyväisiä siihen, että tyhjänä olleeseen siipeen tulee nuorta porukkaa. Tällä hetkellä vanhuksia on 30-40 ja suurin osa heistä ei ulkoile, Turun Tilaliikelaitoksen vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen vakuuttaa.

Retrodorm-nimen saaneen vaihto-opiskelijoiden asuntolan kanssa koko kesän työskennellyt Ossi Isotalo on tyytyväinen edistyneisiin kunnostustöihin. Tiloihin tuleva elektroniikka on uutta, mutta muuten mennään pääosin kierrätetyllä kalustolla.

– Sängyt ovat vanhoja vanhainkodin sänkyjä, osa on tullut Runosmäestä. Lisäksi täällä on paljon muualtakin tullutta käytettyä tavaraa. Esimerkiksi keittiön pöytä ja alakerran liitutaulu ovat Pernon koulusta, Isotalo luettelee.

Jokaiselle opiskelijalle on varattu asuntolasta oma huone, johon kuuluu sängyn ja pienen pulpetin lisäksi wc. Suihkut, keittiötilat ja olohuoneet ovat kerroskohtaisesti yhteisiä.

– Alimmassa kerroksessa on tilaa kolmelletoista, mutta muissa kerroksissa on seitsemäntoista huonetta, Isotalo kertoo.

Retrodormiin majoittuvat opiskelijat tulevat pääsääntöisesti Euroopasta. Yhteen kerrokseen on tarkoitus majoittaa kaikkien kolmen yliopiston väkeä, tyttöjä ja poikia ja eri maista tulevia. Lisäksi jokaiseen kerrokseen majoitetaan yksi avustaja, jonka tehtävänä on tarjota tukea asujille.

– Nämä asuntolatuutorit ovat suomalaisia ja opiskelevat itsekin. Esimerkiksi yksi heistä on juuri palaamassa itse vaihdosta Saksasta, Isotalo kertoo.

Idea vaihto-opiskelijoiden majoittamisesta vanhainkotiin lähti suorasta tarpeesta.

– Yliopistolta tuli kysely vapaina olevista tiloista, kun TYS oli vähentänyt omia paikkojaan. Meillä oli vanhainkodin siipirakennus tyhjänä, ja sieltä saimme 90 paikkaa. Ilman tätä tilat olisivat jääneet tyhjilleen, Aaltonen kertoo.

Hakemuksia Retrodormiin tuli 200, joista vain puolet saatiin mahdutettua tiloihin. Kun vanhainkodin A-siipi lopettaa alkuperäisen toimintansa ensi toukokuuhun mennessä, voidaan tarvittaessa ensi syksynä majoittaa jo tuplamäärä vaihto-opiskelijoita.

– Ensi syksynä katsotaan onko vielä tarvetta, mutta 200 paikkaa yhteensä koko rakennuksessa olisi ensi syksynä vapaana, Aaltonen kertoo.

Käyttäjän Henriikka Eloluoto kuva
Henriikka Eloluoto