Engren vaihtoi Hetfieldin Cruisen Tomppaan

Atte Engren on toisessa maskissaan kunnioittanut TPS:n kevään 2010 Suomen mestaruutta.

Teemu Nurmi

Kaudella 2009-10 maalivahti Atte Engrenin maskeista löytyivät muun muassa Metallica-laulaja James Hetfieldin kuva sekä TPS:n logo, josta kimposivat Jokereiden ja HIFK:n logoilla varustetut kiekot. Ristikon alla oli pelinumero 35.

Engrenin paluu TPS-paitaan kaudeksi 2012-13 kirvoitti miehen maalauttamaan maskit taas uusiksi. Toisessa lukee ylimmäisenä Turku, oikealla puolella on kuva Turkuhallista ja leukamaskin kohdalla vuosiluku 2010, mikä muistuttaa Engrenin voittamasta Suomen mestaruudesta Palloseurassa.

Toisessa maskissa on Tom Cruise Police-aurinkolasit silmillä ja ilmiselvästi Top Gun -leffan roolissaan. Siis mitä: Hetfieldistä Cruiseen?

– No joo, täytyy vähän vaihtelua olla, Engren kuittaa eikä sen enempää selittele.

Maalivahti on tyytyväinen, kun saa taas roikottaa maskejaan TPS:n pukukopin vaatenauloissa. Reissu Amerikkaan oli opettavainen kokemus, mutta jääkiekossa kehittymisen kannalta se ei mennyt ihan nappiin.

Engren, 24, lähti Turusta loppukeväästä 2011 AHL-seura Milwaukee Admiralsiin, kun TPS oli juuri ja juuri varmistanut suoran säilymisen SM-liigassa. Engren pelasi Admiralsissa muutaman ottelun.

– Lähdin Amerikkaan, koska halusin ikään kuin uuden startin seuraavaa kautta silmällä pitäen. Se oli hyvä lopetus. Ei tarvinnut kesällä miettiä surkeasti päättynyttä TPS:n kautta.

Viime kauden Engren oli kokonaan Admiralsissa. Asiaa hänen kanssaan sopimuksen tehneen NHL-seura Nashville Predatorsin kokoonpanoon ei ollut, mutta eipä tullut liiemmälti vastuuta farmiseura Milwaukeessakaan. Ykkösvahti Jeremy Smith napsi kiekkoja 56 ottelussa, Atte Engren kirjautti tililleen vain 23 peliä.

– Se jako ei mennyt reilusti. Pelasin vain ruuhkaviikoilla välipelejä eikä ollut väliä, oliko joukkue tappioputkessa Smithin aikana. Minulle ei annettu kunnon mahdollisuutta.

– Tämä on tietysti ihan tyypillistä Pohjois-Amerikan sarjoissa. Scoutit ovat nähneet paikallisen kaverin otteita siitä asti, kun hän on ollut 14. Sitten tulee suomalainen juippi, jolla ei edes ole korkea varausnumero eikä häneen varaan ole etukäteen laskettu seuran menestyspaineita. Lähtökohta on todella vaikea, Engren kertoo.

Admirals tippui jatkosta Calder Cupin eli AHL:n pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Esteenä tiellä oli Abbotsford Heat, jossa pelasi Joni Ortio. Ortiohan oli viime kauden lopun TPS:n maalin suulla. Rochester Americansissa taas pelasi David Leggio, joka oli toinen TPS:n kevään 2010 maalivahtisankareista.

Engren haluaisi kokea sen kevään huuman uudestaan. Hänellä ei ole kokemusta nykyjoukkueesta kuin harjoituksista ja Pitsiturnauksen höntsäpeleistä, mutta kopissa haisee tekemisen tuoksu ja hyvä henki leijuu ilmassa.

– Äijistä lähtee kauheasti mölyä, mikä viestii hyvästä meiningistä.

Atte Engren uskoo, että TPS:n maalivahtivalmentaja Urpo Ylönen koulii hänestä entistä paremman kopparin.

– Amerikassa maalivahtivalmentajat keskittyvät lähinnä siihen, että he väsyttävät vahdin harjoituksissa ensin täysin ja testaavat sitten, miten hän pärjää torjunnoissa rättiväsyneenä. ”Upi” tykkää hioa pelaajan tekniikkaa kuntoon. Eiköhän Upi keksi jotain kehittämistä minun tekniikastani, Atte Engren naureskelee.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva