Vapaa-aika

Kimono-teos kaunistaa jätevesipumppaamon

Turun aloittaessa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden, julkistetaan lauantaina 15.1. myös yksi Savi kaupungissa -hankkeen teoksista, Karin Widnäsin Kimono, joka on yksi kulttuuripääkaupungin tapahtumista.

Kun kolme taiteilijaa, Widnäs, Pekka Paikkari ja Kim Simonsson, saivat ajatuksen luoda keraamisia taideteoksia Turun kaupunkikuvaan kulttuuripääkaupunkivuotta varten, syntyi Savi kaupungissa -projekti. Lähtökohtana oli tuoda kauneutta ja viihtyvyyttä kaupungin eri kulmille, joissa oli kohennusta kaipaavia rumiluksia.

– Ajelimme Turussa Savi kaupungissa -ryhmän kanssa etsimässä niin sanottuja kaupungin kipupisteitä. Saapuessamme jätevesipumppaamon kohdalle tiesin heti, että tämä on se kohde, jota haluan kohentaa. Pidän itse 50-luvulla tehdystä rakennuksesta, etenkin sen punasavilaatoitetuista seinistä, Widnäs kertoo.

Widnäsin Turkuun luoma teos ei kosketa ainoastaan visuaalista aistia vaan projektin lähtökohta oli paljon laajempi:

– Haju, joka paikasta lähti oli kamala. Eikä lastauslaiturin matala ryppypeltinen hajunpoistopiippu kaunistanut itse rakennusta. Ajatus hajua suodattavasta suodattimesta ja uudesta piipusta syntyi heti.

Jätevesipumppaamo sijaitsee Aurajoen rannalla kauniilla paikalla. Hajun poisto tekee siitä myös miellyttävän kohtaamispaikan.   

– Kyseisen kohteen tarkoitus on myös olla yksi kaupungin kohtaamispaikoista. Kimonot kuvastavat get together -ajatusta. Muotokieli on lähtöisin suunnittelemastani keraamisesta Kimono-tilanjakajasta, jossa kimonot ovat vierekkäin - kuin käsi kädessä, Widnäs sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat