Ekaluokan aloitus jännittää myös kokenutta opettajaa

Vaikka ensimmäisenä päivänä eletäänkin tilanteen mukaan, niin yhdestä asiasta opettaja Antti Päiviö pitää kiinni. - Aapiset täytyy jakaa, niin on jotain mitä viedä kotiinkin.

Henriikka Eloluoto

Samaan aikaan kun uudet ekaluokkalaiset valmistautuvat ensimmäiseen kouluaamuunsa, tehdään valmisteluita myös toisaalla. Moision alakoulun tulevan ekaluokan opettaja Antti Päiviöllä on edessään toinen kerta, kun hän aloittaa kouluvuotensa uusien ekaluokkalaisten kanssa.

– Viimeksi kun aloitin ykkösten kanssa, niin minua jännitti enemmän kuin ensimmäisenä työpäivänä, Päiviö muistelee.

Ennen alkuopetukseen siirtymistä Päiviö ehti opettaa vanhempia alakoululaisia useamman vuoden ajan, sillä tänä syksynä pyörähtää käyntiin Päiviön kahdestoista opetusvuosi. Nyt hyppäys ekaluokkaan ei ole niin suuri kuin viimeksi, sillä edellinen ekaluokka aloittaa nyt kolmatta luokkaa.

Alkujaan Päiviö siirtyi alkuopettajaksi vaihtelunhalusta ja tekemäänsä ratkaisuun hän on ollut tyytyväinen.

– Alkuopetuksessa olevat ovat vielä niin välittömiä ja pieniä, kun ovat sen ikäisiä. Heidän kanssa olemisensa on mielenkiintoista, kun tapahtuu oppimisen ihmeitä. On kiinnostavaa nähdä, kun lapsi esimerkiksi oppii lukemaan. Elämyksiä on hauska seurata. Lisäksi lapset ovat äärimmäisen koulumyönteisiä.

Päiviö muistuttaa, että alkuopetuksessa ei ole kyse kuitenkaan pelkästään lukemaan oppimisesta ja läksyjen tekemisestä. Tärkeitä ekaluokalla opeteltavia koululaisen perustaitoja ovat myös esimerkiksi omista tavaroista huolehtiminen, ruokailutavat ja koulun käytäntöjen oppiminen.

Päiviön mielestä on tärkeää, että lasta tuetaan hyvin koko alun ajan.

– Koen tämän vastuullisena tehtävänä, sillä sillä on merkitystä miten arki koulussa lähtee liikkeelle.

Ensi tiistaina 25:n jännittyneen kasvon kohtaamiseen Päiviö on luonnollisesti varautunut jo ennalta.

– Tärkeintä on, että koulun alku olisi mahdollisimman turvallinen, sillä paikka on varmasti jännittävä. Jos jollakin on oikein vaikea olla, niin juttelu voi auttaa. Ja sekin voi luoda turvallisuutta, että on tuttuja leikkejä ja lauluja. Ensimmäisinä päivinä olen myös paljon lasten kanssa välitunneilla.

Käytännössä ensimmäisen koulupäivän kulku on yksinkertainen.

– Ensimmäinen päivä on niin lyhyt, että sinä aikana ehditään harjoitella vain koulun arkea. Menemme syömään, käymme välitunnilla ja harjoittelemme jonoon menemistä. Lisäksi koululaisille tietysti jaetaan aapiset, kynät ja kumit. Ne ovat heille tärkeitä.

Päiviö painottaa myös koulun kodin välisen yhteistyön tärkeyttä. Ensimmäinen vanhempainilta on heti ensimmäisellä kouluviikolla ja muutenkin Päiviö aikoo olla tapojensa mukaan mahdollisimman paljon yhteydessä vanhempiin.

– Yleensä kun opettaja soittaa kotiin, niin ajatellaan että mitä pahaa sitä nyt on tehty. Mutta minä voin soittaa, että nyt menee tosi hyvin, Päiviö naurahtaa.

Omasta kokemuksesta Päiviö tietää, että koulun aloitus on myös vanhemmille suuri päivä.

– Huoltajille päivä on tietysti jännittävä, sillä onhan se yhden aikakauden loppu.

Päiviö lohduttaa vanhempia olemaan kuitenkaan hermoilematta liikoja. Ammattilaiset ovat koulussa sitä varten, että kaikilla olisi hyvä ja turvallinen olo.

– Viime kerralla kaikki lapset olivat jännittyneitä tullessaan, mutta he olivat varsin hymyileväisiä lähtiessään pois.

Käyttäjän Henriikka Eloluoto kuva
Henriikka Eloluoto