Paikalliset

Pankeissa asiointi vähenee jatkuvasti

Pankkikonttorien määrä vähenee, ja asiakkaat käyttävätkin yhä enemmän pankkiasioiden hoitamiseen tietokonetta ja mobiilisovelluksia.

– Asiakkaiden käynti pankkikonttoreissa vähenee kymmenellä prosentilla vuodessa, kertoo Nordean Turun aluejohtaja Jan Söderholm.

Hyvän vuosineljänneksen tehneellä Nordealla on Turun seudulla 19 konttoria yhdeksässä eri osoitteessa. Konttorit on jaettu neuvonta-, palvelu- ja lähi- ja yrityskonttoreihin.

– Pankkiasiointi on muuttunut ja yhä useammat varaavat ajan etukäteen. Tällöin konttorin ei välttämättä tarvitse enää sijaita parhaalla paikalla katutasossa. Asiakkaalle olennaisinta on oma yhteishenkilö, eikä se missä hän istuu, Söderholm toteaa.

Säästäminen ja sijoittaminen kiinnostavat ihmisiä entistä enemmän, ja Nordean asiakkaille onkin tehty alkuvuoden aikana noin 7000 säästämissuunnitelmaa.

– Asiakkaiden säästämishalut ovat kasvaneet, ja samoin kiinnostus riskisempiä vaihtoehtoja kohtaan. Asiakkaat varaavat nykyään aikoja säästämissuunnitelmia varten. Toisin kuin aiemmin, kun asiakkaita piti houkutella tekemään sellainen, sanoo Kauppiaskadun neuvontakonttorin johtaja Jaana Markkula.

Matalasta korkotasosta johtuen entistä useampi etsii tuottoa pääomalleen perinteiset talletusten lisäksi muista sijoitustuotteista.

– Sijoitusrahastojen myynti on jatkunut vilkkaana. Asiakkaat haluavat kokonaisratkaisuja, ja yhdistelmärahastot ovat kiinnostaneet monia, Markkula toteaa.

Nordea on myös ryhtynyt tarjoamaan asiakkailleen Ifin vahinkovakuutuksia pankkipalveluiden rinnalla. Yhteistyön avulla Nordea uskoo haastavansa OP-Pohjolan vakuutuspuolella. Nordean ja OP-Pohjolan yhteinen markkinaosuus Turun alueella on noin 75 prosenttia.

– Olemme OP-Pohjolan kanssa hyvin tasoissa, mutta tällä hetkellä he taitavat olla hieman meitä edellä. Haluamme nyt tosissamme haastaa heidät myös vakuutusasioissa, Jan Söderholm sanoo.

Nordea kertoo osavuosikatsauksessaan myöntäneensä kesäkuun loppuun mennessä asuntolainoja noin prosentin verran enemmän viime vuoteen verrattuna. Osuuspankin asuntoluottojen määrä kasvoi alkuvuonna kahdeksan prosenttia.

– Asuntovälittäjiltä saatujen tietojemme mukaan asuntokauppoja on tehty alkuvuodesta yhtä paljon kuin viime vuonnakin. Viime vuoden toinen kvartaali oli meillä todella raju, joten olemme tyytyväisiä tilanteeseen, Söderholm sanoo.

Uusien asuntolainojen keskimääräinen marginaali on vakiintunut 1,5–2,0 prosentin tasoon. Asiakkaat ovat varautuneet korkotason nousuun korkosuojauksella ja noin 40 prosenttia uusista lainoista onkin suojattuja.

– Asiakkaat ymmärtävät, että korot tulevat nousemaan ja siksi he tekevät suojauksia nyt, kun se on vielä edullista, sanoo Nordean Raision yrityskonttorin johtaja Pertti Saarinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat