Elokuva-arvio: Näennäisesti vapaa Barbara

Panssarin takana. Nuori lääkäri Barbara salaa haaveensa tulevaisuudesta lännessä.

Future Film

Christian Petzoldin ohjaama draamaelokuva Barbara sijoittuu vuoteen 1980, jolloin Itä- ja Länsi-Saksaa erotti muuri. Elokuvan päähenkilö Barbara (Nina Hoss) on matkustuslupaa idästä länteen anonut berliiniläislääkäri, joka pyynnön seurauksena passitetaan syrjäiseen maaseutusairaalaan, jossa hänen valvontansa käy helpommin.

Kontrollin ulottuessa kaikkialle Barbara ei luota kehenkään, vaan pitää etäisyyttä kollegoihin ja kyläläisiin. Eloon hän herää ainoastaan tavatessaan satunnaisesti ja salaa metsän suojissa ”länsisulhastaan” (Mark Waschke). Heti tapaamisten jälkeen nainen vetää ylleen ilmeettömyyden haarniskan ja jatkaa eleetöntä joskin antaumuksellista työtään potilaiden parissa. Panssarinsa takana hän haaveilee pian alkavasta tulevaisuudestaan lännessä, yhdessä sulhasensa kanssa.

Murtumia Barbaran konemaiseen käytökseen tulee kahdelta taholta. Syvimmät niistä synnyttävät raskaana oleva nuori potilas Stella (Jasna Fritzi Bauer) sekä mieskollega Andre (Ronald Zehrfeld). Jälkimmäisen kanssa tunnemurtumat alkavat pikku hiljaa käydä niin suuriksi, että Barbaran hyvin suunnittelema tulevaisuuskin uhkaa mennä uusiksi.

Estetiikaltaan kylmän tyylikäs ja ajankuvassaan uskottava elokuva avautuu hitaasti. Barbaran tarina alkaa sekä konkreettisesti tyhjältä bussipysäkiltä, että kuvainnollisesti kuin tyhjästä, ja täydentyy elokuvan edetessä. Vähäeleinen ja harkittu kuvakerronta onkin vain yksi osa tarinaa, ja sen ylle ja alle on taitavasti ladattu muutama muu vahva tarina.

Elokuva välittää uskottavasti piinaavan tunnelman, joka on hyvinkin saattanut leijua idästä länteen pyrkivän korkeasti koulutetun nuoren naisen yllä. Vain näennäisesti vapaan mutta täydellisestä vapaudesta haaveilevan Barbaran roolissa Nina Hoss on vakuuttava ja vaikuttava.

Ketjussa tupakoiva, polkupyörällä tyhjillä teillä helmat hulmuten ajeleva Hoss taitaa vähäeleisen mutta ilmaisultaan äärettömän vahvan näyttelijäntyön. Kokonaisuutena Barbara on hieno eurooppalainen elokuva, joka piirtää pienen inhimillisen tarinan kautta laajemman näkymän Saksan lähihistoriaan.

<object height="350" width="555"><param name="movie" value="http://www.player.filmtrailer.com/v3.2/player.swf?file=http://fi.player-feed.filmtrailer.com/v2.0/9572/flv/xlarge/?channel_user_id=3581100139-1"><embed allowfullscreen="true" height="350" src="http://www.player.filmtrailer.com/v3.2/player.swf?file=http://fi.player-feed.filmtrailer.com/v2.0/9572/flv/xlarge/?channel_user_id=3581100139-1" type="application/x-shockwave-flash" width="555"></object> <p><a alt="filmtrailer.com" href="http://fi.filmtrailer.com/" style="font-family: verdana; color:cccccc; font-size: 8pt; text-decoration:none" target="_blank">Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa</a></p>
Käyttäjän Teija Varis kuva
Teija Varis