Vuoden ravintola Muru avaa maailman ensimmäisen pop down -ravintolan

Ravintola Murun keittiömestarin Timo Linnamäen mukaan Muru Pops Down in Tytyri -illallisen menu sisältää konstailematonta ruokaa, joka sopii kaivosmiljööseen.

Essi Harju

Muru Pops Down in Tytyri -illallisen väliruokana tarjoillaan fenkolirisottoa ja Pernod’lla liekitettyjä etanoita.

Essi Harju

Illallisten juomapuoleen kuuluu muun muassa Cranberry Martinez -drinkki, jonka makumaailma toteutetaan pipetin tarkkuudella. Mallia näyttää baarimestari Michael Grönfors Laboratoriummista.

Essi Harju

Tytyrin kaivokseen Lohjalle aukeaa syyskuussa maailman ensimmäinen pop down -ravintola.

Muru Pops Down in Tytyri -nimellä kulkevien illallisten ruoasta vastaa vuoden 2012 ravintolaksi valittu helsinkiläinen Muru. Pop down -ravintola sijaitsee 80 metriä maanpinnan alapuolella ja illan aikana käydään jopa 350 metrin syvyydessä. Matka syvyyksiin tehdään Tytyrissä toimivan KONEen testilaboratorion hisseillä.

Illalliset ovat osa Helsingin designpääkaupunkivuoden ohjelmaa, ja tuovat raikkaan tuulahduksen paitsi ravintolamaailmaan myös Lohjan kaupungin matkailuun.

 

350 metrin matkan maanpinnan alapuolelle on tehnyt vain 0,1 prosenttia maailman väestöstä.

Muru Pops Down in Tytyri on syntynyt usean eri toimijan yhteisestä visiosta. Luovaa ajattelua soveltaen ravintolamaailman trendikonsepti ”pop up” käännettiin ylösalaisin pop down -ravintolaksi. Kaivosruokalaelämys on ainutlaatuinen, sillä 350 metrin matkan maanpinnan alapuolelle on tehnyt vain 0,1 prosenttia maailman väestöstä.

 

Ravintoloitsijana Muru Pops Down in Tytyrissä häärii ravintola Murun keittiömestari Timo ”Lintsi” Linnamäki. Hän aikoo tarjoilla ruokailijoille hyvistä raaka-aineista valmistettua mutta konstailematonta ruokaa, kaivosruokalan hengessä.

– Olisi liikaa ristiriitaa, jos sinne lähtisi viemään gourmeeta, pohtii Linnamäki.

Linnamäki haki inspiraatiota menuun itse kaivosympäristöstä, joka on rosoinen ja jossa maa on vahvasti läsnä joka puolella ympärillä. Alkuruoaksi nautitaan muun muassa savustettuja Kitkan muikkuja sitruunaöljyssä ja maalaisleipää latva-artisokkalevitteen kera. Väliruoaksi tarjolle tulee fenkolirisottoa ja Pernod’lla liekitettyjä etanoita, pääruoaksi puolestaan paahdettua vasikan sisäfileetä.

Paikallista herkkua omenaa juhlitaan tänä syksynä paitsi pyöreitä vuosia täyttävillä Omenakarnevaaleilla, myös Muru Pops Down in Tytyrin ruokalistalla. Jälkiruoaksi Linnamäki tulee tarjoilemaan paikallisista omenoista valmistetun omenacrumblen.

 

Tästä voisi tulla pysyvämpi tapahtuma, jolla olisi nimekäs vaihtuva ravintoloitsija.”

Ensimmäistä kertaa järjestettävät illalliset ovat toistaiseksi ainutlaatuinen tapahtuma, mutta Lohjan kaupungin matkailusihteeri Minna Ermala. katsoo myös tulevaisuuteen.

 

– Tästä voisi tulla pysyvämpi tapahtuma, jolla olisi esimerkiksi nimekäs vaihtuva ravintoloitsija, hän visioi.

Ravintola on yleisölle auki kymmenenä iltana. Ravintolassa tarjoiltavan illallispaketin 128 euron hintaan sisältyvät bussikuljetukset Helsingistä Tytyriin ja takaisin, ruoka- ja ruokajuomat sekä pääsy kaivosmuseoon. Kuljetukset lähtevät Helsingistä klo 17 ja paluu on noin klo 23.30.

Muru Pops Down in Tytyri -illallispaketti sisältää bussikuljetukset Helsingistä Tytyriin ja takaisin, illallisen, ruokajuomat sekä pääsyn kaivosmuseoon. Hinta 128 euroa/hlö. Varaukset osoitteessa www.wdchelsinki2012.fi/tytyri.

toimitus