Oikeus päätti: Liikaa asukkaita Satava-Kakskertaan

Turku yritti saada Satava-Kakskerran osayleiskaavaan liikaa reservialueita. Nyt kaava joudutaan tekemään uudelleen.

Tomi Kangasniemi

Turun suunnitelmat kaavoittaa Satavaan ja Kakskertaan asuntoja yli 10 000 uudelle asukkaalle tyrmättiin Korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO). Oikeuden mukaan osayleiskaava on maakuntakaavan vastainen.

Turkulaispäättäjät suhtautuvat oikeuden linjaukseen kuitenkin tyynesti.

– On ihan hyvä, että säännöt nyt selkiytyvät. Oikeus linjasi, että näin paljon reservialueita kaavassa ei hyväksytä. Näistä opimme, linjaa Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen (sd).

Samaa mieltä on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve (kok).

– Se oli tiedossa, että osayleiskaavassa on tiettyjä varauksia. Maakuntakaavan päivitys käynnistyy joka tapauksessa, ja sen valmistuttua, kirkastuu myös se, mitä voimme tehdä saarten kanssa.

Vihreiden kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Katri Sarlundilta sen sijaan ei kaupungin toiminnalle kaava-asiassa heru ymmärrystä.

– Olen aika vihainen tästä. On koko ajan ollut tiedossa, että kaava on maankäyttö- ja rakennuslain vastainen. Kaavoituksen resurssit ovat niin vähäisiä, ettei tällaista pitäisi voida tehdä. Sama asia toistui toriparkin kanssa, Sarlund ihmettelee.

Sarlund ihmettelee etenkin kaupungin virkamiesten toimintaa. Hänen mukaansa näiden ei pitäisi vain toteuttaa poliitikkojen haluja.

– Poliitikot eivät aina tunne lakeja, koska he ovat maallikoita eikä asiantuntijoita. Mutta jos joku poliitikko haluaa jotakin, virkamiesten pitää sanoa, ettei näin voin toimia eikä vain valmistella.

Hiljattain KHO torppasi myös Turun toriparkki-kaavan lainvastaisena. Arve ja Lehtinen eivät kuitenkaan ajattele, että Turun päätöksenteko olisi kriisissä. Arven mukaan Satava-Kakskerrasta saatu KHO:n päätös pohjautuu voimassaolevaan mutta päivittämättömään maakuntakaavaan, missä tavoitteet ovat erilaiset kuin nykyään. Lehtinen taas muistuttaa, että Turun kaavoja ei hylätä enempää kuin muualla - päinvastoin.

– Saimme juuri selvityksen siitä, kuinka paljon kuntien kaavoja kaatuu. Olemme ihan maan kärkipäätä siinä, kuinka vähän kaavoja kaatuu.

Lehtinen muistuttaa myös, että toriparkki ei kaatunut KHO:ssa kaavana vaan kyseessä oli poikkeustapaus. Oikeus linjasi, että pohjavesi-selvitykset eivät olleet hankkeessa riittävät.

– Oikeus päätti, että tätä pitää katsoa jo kaavavaiheessa. Se on ainutlaatuinen tapaus Suomessa.

Nyt Satava-Kakskerran osayleiskaava pannaan jäähylle. Seuraavana prosessina on saada läpi tekeillä olevan maakuntakaava, joka tuonee myös valotusta siihen, miten osayleiskaavaa tulevaisuudessa muutetaan.

Lehtisen mukaan tämänhetkinen lainsäädäntö on joka tapauksessa Turulle epäedullinen. Kun Turku ei pääse kaavoittamaan tontteja, naapurikunnat hyötyvät.

– Suomen kuntalaki johtaa tällaiseen hulluuteen, että samoista veronmaksajista kilpaillaan, kun verotulot tulevat asumisesta. Nyt kaikki kunnat kaavoittavat tontin sinne ja tontin tänne. Kuntauudistus on saatava ja nopeasti, Lehtinen tiivistää.

Käyttäjän Tomi Kangasniemi kuva
Tomi Kangasniemi