Liian korkeat vuokrat syynä tyhjiin liiketiloihin?

Tyhjän liiketilan vuokrausilmoitus on ikävän tuttu näky Turun keskustan katukuvassa. Yliopistonkadulla on korttelin matkalla jo useampi iso liiketila tyhjänä.

Tomi Kangasniemi

Turun ydinkeskustassa on enemmän tyhjää liiketilaa kuin miesmuistiin. Kiinteistönvälittäjällä ja Turun Yrittäjillä on hieman eriävä käsitys syistä vallitsevaan tilanteeseen.

Turun Yrittäjien puheenjohtaja Pentti Salonen kertoo saaneensa viestiä, että parhailla liikepaikoilla vuokrat ovat varsin korkeita. Kiinteistönvälittäjä ei kuitenkaan usko tilanteen johtuvan tästä.

– Vuokriin ei ole tehty radikaaleja korotuksia vaan indeksien mukaan on menty. Ilmiö johtuu taloustilanteen yleisestä epävarmuudesta ja negatiivisista uutisista mediassa, mitkä ovat tietysti ihan oikeutettuja. Ne yrittäjät, jotka haluavat paremmille liikepaikoille, ovat nyt varovaisia ottamaan riskejä, Turun Seudun Vuokravälityksen toimitusjohtaja Jouko Reijonen arvelee.

Molemmat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tilanne on ikävä. Reijosen mukaan keskustan katutason liikepaikkoja ei ole aikoihin ollut näin paljon tyhjillään. Myös Salonen on kiinnittänyt tilanteeseen huomiota.

– Ovathan tyhjät tilat kävelykadun varrella kiusallisia ja pistävät silmään, hän toteaa.

Reijosen mukaan kiinteistöalalla kauppa kyllä käy mutta liiketilat ovat tyhjillään aiempaa pidempään. Tähän hän näkee monia syitä.

– Kyllä kyselyjä tulee, mutta ne tyssäävät usein siihen toiseen kierrokseen. Esimerkiksi ravintolayrittäjät tiedustelevat tiloja päivittäin. Heille tilat ovat vain usein teknisesti hankalia tai sitten taloyhtiöt kieltävät vuokraamasta tiloja ravintoloille.

Salosen mukaan uusia yrityksiä syntyy alueelle edellisvuosien tahtiin. Yritykset saattavat kuitenkin olla sellaisia, että ne eivät heti hakeudu parhaille paikoille vaan liikkeellä ollaan matalammalla profiililla.

Reijonen taas ei niele arveluita siitä, että keskustan ulkopuoliset kauppakeskukset vetäisivät asiakkaita halvemmilla vuokrilla.

– Kaupankäynti on tietysti viime aikoina niihin keskittynyt, mutta onhan Skanssissakin yrittäjät vaihtuneet. Ei niissä kaikki pärjää.

Keskustan vetovoimaan uskovat yhä sekä Reijonen että Salonen.

– En allekirjoita sitä, etteikö keskusta olisi erittäin vetovoimainen. Siellä pyörii paljon porukkaa ja tarjonta on erittäin monipuolista. Minulla on uskoa keskustan vetovoimaan, Salonen alleviivaa.

Käyttäjän Tomi Kangasniemi kuva
Tomi Kangasniemi