Palkittu tv-kokki: Miksi paikallinen ruoka ei kelpaisi myös lähikauppaan?

Tv-kokki Jyri Hänninen hankkii lähikaupasta sipulit, kaalit, porkkanat, sienet ja muut tykötarpeet pyytämänsä riistan höysteeksi.

Heli Koivuniemi

Paikalliset mansikat ovat riistamiehen mieleen. Niistä saa hänen mukaansa nopeita, helposti valmistettuja jälkiruokia.

Heli Koivuniemi

Kyläkahvilan edustalla seisoo tuttu hahmo. Paikkakuntalaiset käyvät tervehtimässä miestä ja vaihtavat hänen kanssaan muutaman sanan.

MTV3:n Huomenta Suomen Makuja -ohjelman kokki Jyri Hänninen on riistakauden alkaessa varsin harvinainen näky kotipaikkakunnallaan. Tänä syksynä metsällä on mukana ensimmäistä kertaa oma, 1,5-vuotias lyhytkarvainen saksanseisoja Elmo.

– Kunhan Elmo on suorittanut metsästyskokeen Savukoskella, niin nähdään, onko siitä riistalle. Elkeet ovat hyvät, omistaja myhäilee.

Hännisen perheessä riistalihasta, kuten sorsasta ja metsäkanalinnuista ei ole pulaa – päinvastoin.

 

Valkosipulin vartta ei kannata heittää hukkaan.”

Riistapatansa lisukkeet Hänninen kertoo hankkivansa joko oman kylän lähikaupasta tai omasta pihasta. Tänä kesänä hän on kasvattanut omalla kotipihallaan lukuisten yrttien lisäksi myös perunaa ja punajuurta.

 

– Punajuuri lähti kasvamaan yllättävän hyvin.

Muut perusainekset metsästysopas ja julkkiskokki hankkii lähikaupastaan. Hänen koristaan löytyvät voin, maidon ja leivän lisäksi muun muassa kelta- ja punasipuli, valkosipuli, palsternakka, selleri, porkkana, timjami, persilja ja rosmariini.

– Selleriä ja palsternakkaa ei kaupasta löydy välttämättä kokonaisena, mutta pilkottuna annospakkauksissa kylläkin.

Sipuleista hän neuvoo käyttämään myös varret.

– Tässäkin valkosipulissa on hyvä varsi. Sitä ei kannatta heittää hukkaan.

Miestä harmittaa, että harva suomalainen ymmärtää, minkälaisen kultakaivoksen lähellä asuu. Hän kertoo käyvänsä metsässä jo ahkerasti ennen riistakauden alkua poimimassa mustikoita, puolukoita, karpaloita ja kanttarelleja.

– Kyllä tuolta soilta karpaloitakin löytyy, kun vain viitsii mennä soille tai metsiin poimimaan, hän yllättää.

Lakkojakin kuulemma löytyy, mutta lähisuolla niin vähän, ettei niitä riitä kotiin vietäväksi.

Kaupan ulkopuolella Hänninen pysähtyy vielä mansikkakojulle ja ostaa oman kylän mansikoita ja herneitä.

– Mansikoita ja herneitä täältä löytyy. Mutta missä ovat kaalit, yrtit, salaatit, tomaatit ja kurkut?

 

Aito, paikallinen tuote koetaan usein liian tavanomaiseksi.”

 

Paikallisten viljelijöiden ja tuottajien puolestapuhuja näkisi lähikaupoissa enemmänkin oman alueen tuotteita.

– Aito, paikallinen tuote koetaan usein liian tavanomaiseksi. Jos esimerkiksi perunalle keksitään tarina, laitetaan kallis hintalappu päälle ja kiikutetaan trendikkääseen maatilapuotiin, sen arvostus nousee.Myös tuoreus on käsite, joka tuottajalle, kalastajalle tai pyytäjälle merkitsee aivan toista kuin loppukuluttajalle kaupantiskillä.

Ravintoloita, kalastajia ja leipomoita konsultoivan Hännisen mukaan useimmilta puuttuu rohkeus tarjota riittävän yksinkertaista. Hänestä on tärkeintä korostaa alueen omia vahvuuksia.

– Onhan se ymmärrettävää, jos metsästäjillä on pakkaset täynnä sorsaa, eivät he sitä ravintolassa halua syödä – saati maksaa siitä. Mutta turisteille sorsa on elämys, josta he mielellään maksavat.

Ruoka on Hännisestä ylpeydenaihe.

– Kun tarjoilet kotona aterian ja kerrot, miltä tilalta tuotteet tulevat tai mistä kala on pyydetty, se herättää aivan varmasti vieraiden mielenkiinnon.

– Raaka-aineen alkuperä on tiedetty jo kauan. Nyt se nostetaan esille, mutta ei vieläkään riittävästi, Hänninen pohtii ja toivoo, että turha vaatimattomuus antaisi tilaa terveelle ylpeydelle arvokkaista raaka-aineista.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva