Peikkosirkus teki kylänsä Kakolanmäkeen

Röllin kuvauksiin osallistuu yli 100 puettua avustajaa, mikä on Suomen mittakaavassa huima määrä.

Teemu Nurmi

Iina Kuustonen näyttelee Sähinää, joka on tehokas sähläri.

Teemu Nurmi

Elokuvan tuottaa Marko Röhr (vas.). Elokuvakomissaari Teija Raninen kertoo, että Turussa suunnitellaan jo Rölli-tuotemallistoa.

Teemu Nurmi

Mikko Lempilampi on sirkustirehtööri.

Teemu Nurmi

Suomen elokuvaamisen keskukseksi hieman yli 10 vuodessa muuttunut Turku on ollut tässä elokuussa hassujen peikkojen kotikaupunki. Uutta Rölli-elokuvaa on filmattu muun muassa Ruissalossa sekä Kakolanmäellä, jonka entisen uimakuopan alueelle on rakennettu sirkuskylä. Sirkuskylä jää kuvausten jälkeen pysyvästi Turkuun Taideakatemian sirkuskoululaisten käyttöön. Varsinainen Röllikylä on tehty Alahärmän Powerparkin yhteyteen. Sekin on jatkossa pysyvä osa huvikeskusta.

Rölli ja kultainen avain -elokuvan tuottavan MRP Matila Röhr Productionsin Marko Röhr kehuu Turun kaupungin yhteistyökykyä sekä Kakolanmäen aluetta hallinnoivaa Senaatti-kiinteistöjä. Kuvauspaikkakin saa suitsutusta.

– Kakolanmäki on ainutlaatuinen paikka Suomessa. Sinne saa rakennettua ison ulkostudion, jonka lähellä ovat kaikki kaupungin palvelut, Röhr sanoo.

Allu Tuppuraisen näyttelemän nimihahmon televisiosarja pyöri vuosina 1986-2001. Elokuvia on tähän mennessä tehty kolme. Vuonna 1991 valmistui Rölli - hirmuisia kertomuksia, 2001 Rölli ja metsänhenki ja viisi vuotta sitten animaatioleffa Röllin sydän.

1980-luvun lopulla Röllin oikeudet hankkinut Marko Röhr pitää ensimmäistä kolme elokuvaa välietappeina. Hänen pitkäaikainen haaveensa oli tehdä leffa, joka perustuu Tuppuraisen tekemiin vanhoihin Rölli-kappaleisiin.

Taavi Vartian ohjaama Rölli ja kultainen avain kuvaa peikkoherran (Tuppurainen) elämän syntymästä vanhaksi peikoksi. Tarinaan liittyy vahvasti pieni Juurakko-tyttö (Linnea Röhr), joka ystävystyy Röllin kanssa. Heidän käsissään on salaperäisen avaimen ja koko Röllikylän kohtalo. Kaksikko saa seikkailuun mukaan monta muutakin otusta.

Muissa osissa näyttelevät muun muassa Krista Kosonen, Mikko Leppilampi, Turkka Mastomäki, Ville Haapasalo, Mikko Kuustonen sekä hänen tyttärensä Iina Kuustonen, jonka roolinimi on Sähinä. Kuustosen mukaan Sähinä on sähläri, mutta myös nopea ja tehokas. Hän opettaa myös lapsia.

Kuustosella on Röllissä vähintään kolmas roolinsa, jossa hän käyttää ulkonevia tekohampaita. MTV3:n Putous-ohjelman SuiHin-hahmona, myöhemmin saman ohjelman Jani-Petterinä ja nyt Sähinänä esiintyvä näyttelijä sanoo kuitenkin, että nököhampailu ei ole jäänyt päälle.

Iina Kuustonen on kiertänyt valomiekkaa kantavana, terävä-älyisenä nörttihahmo Jani-Petterinä Suomea kertomassa koulukiusaamisen kamaluudesta. Kuustonen ei vielä voi sanoa, onko hän mukana loppuvuodesta jälleen starttaavassa Putouksessa. Hänellä on Röllin lisäksi meneillään myös jokin toinen elokuvaprojekti, mutta siitäkään näyttelijä ei paljastaa mitään.

Röllin Sähinä on Kuustoselle taas hieman erilainen hahmo. Tavallaan hän on ennenkin tehnyt kuvitteellisia hahmoja, mutta Rölli-elokuvat ovat ehkä enemmän kuin pelkkää satua. Kuustonen otti Röllin melko tosissaan pikkutyttönä.

– Pelkäsin ensimmäisessä Rölli-elokuvassa ollutta limanuljaskaa niin paljon, että en uskaltanut sitä katsoa.

Rölli ja kultainen avain on ensi-illassa 1.2.2013.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva
Teemu Nurmi