Näin Esko Eerikäinen pärjää keittiössä

Hymy on jo herkässä, kun ostosruljanssi on ohi. Edessä on illallisen valmistus. Rennonoloinen Esko Eerikäinen vaihtaa kassalla pari sanaa tuttavansa kanssa ja pitää visusti huolen kauppiaalta saamastaan muovipurkista. Hän paljastaa vasta ohjelmassa, mitä purkki sisälsi.

Heli Koivuniemi

Esko Eerikäinen kertoo, että kokkauksesta on tullut tärkeää oman tyttären Victorian myötä. Tv:n kokkausohjelmat ovat innostaneet miehen hellan ääreen kokeilemaan omia taitojaan.

Heli Koivuniemi

Matkalla korttelikauppaan Eerikäinen tervehtii kohteliaasti kahvilla olleita parkkipirkkoja.

Heli Koivuniemi

Mitäs sieltä kaupasta pitikään ostaa, pohtii Eerikäinen.

Heli Koivuniemi

– Eilen vielä jännitti, mutta ruokaahan tässä vain laitetaan, kommentoi Scandinavian Hunksista ja Radio SuomiPopista tunnettu Esko Eerikäinen kotikeittiössään.

Ruokaohjelman Neljän tähden illallisen -kuvaustiimin pyöriessä ympärillä isäntä heittelee leikkisästi vitsejä, mutta vakavoituu pohtiessaan itseään ruuanlaittajana.

– Latinalaisessa Amerikassa, jossa vietin lapsuuteni, miehillä ei käytännössä ollut asia keittiöön. Äitini teki ruokaa kotiapulaisen kanssa ja minä puuhastelin isäni kanssa, mies kuvailee.

– Aamiaisten tekoon osallistuin, ja sen valmistan nytkin mielelläni. Espanjalainen munakas on yksi bravuureistani.

 

Mun keittiössä on hyvä feng shui.”

Vaikka sinkkumieheksi tunnustautuvan Eerikäisen ympärillä käy kuhina, pitää kuningattaren paikkaa hänen aamiaispöydässään oma silmäterä, pian 3 vuotta täyttävä Victoria-tytär.

 

– Vietämme Victorian kanssa paljon aikaa keittiössä. Hän kokkaa tuossa vieressä omassa lasten minikeittiössään ja minä tässä saarekkeessa. Mun keittiössä on hyvä feng shui.

Aiemmin miestä ei juuri kauhan varressa nähty. Nyt Eerikäinen myöntää, että tytär on yksi tärkeimmistä syistä hänen kokkausinnostukselleen.

Intoa ovat lisänneet myös kokkiohjelmat. Anthony Bourdainin edesottamuksia hän kertoo seuraavansa erityisen tarkkaan, samoin kuin tuntemansa Tomi Björckin kokkailua.

– Tomi saa kokkaamisen näyttämään niin helpolta, että on itsekin kokeiltava.

Sinkkumies kertoo käyttäneensä ravintolassa aiemmin huimia summia rahaa syömiseen.

– Itse tein lähinnä pirtelöjuomia, salaatteja ja keittoja. Tonnikalaa ja raejuustoa tuli myös syötyä paljon. Nyt en halua syyllistyä helpon valmisruuan tarjoamiseen tyttärelleni.

Eerikäinen on huomannut Victoria-tyttärensä olevan hyvin ruokatietoinen. Riisistä ja perunasta tytär ei juuri välitä. Ruuassa on oltava makua.

– Hänen lempiruokiaan ovat lohi- ja siskonmakkarakeitto, suikaleliha ja -kana. Niin ja tietenkin makaronilaatikko. Ketsuppia hän laittaisi vaikka aamiaiseenkin, isä naurahtaa.

Omaksi suosikkimausteekseen Eerikäinen nimittää tabascon.

– Välillä tabascoa lorahtaa enemmänkin joukkoon, mutta se ei haittaa. Improvisointi on vahvuuteni, mies virnistää.

Toisinaan isä ja tytär syövät ulkona.

Viikonloppuisin he piipahtavat nuuskimassa kotinsa lähellä sijaitsevan torin tunnelmaa. Hallista Eerikäinen kertoo löytäneensä maukkaita keittoja tarjoavan ruokapaikan.

 

Voinko kokatessa kilauttaa kaverille?”

Kuvausryhmä pyytää Eerikäistä haastatteluun.

 

– Voinko kokatessa kilauttaa kaverille, jos tulee ongelmia, hän tarkistaa.

Kameralle hän paljastaa illan menun, jossa pääosaa näyttelee eteläamerikkalaissävytteinen liha. Kokonaisuuden kruunaa Eskon erikoinen, mitä se sitten lieneekin. Illallisannoksen proteiinimäärää hän ei ole miettinyt.

– Asetin tavoitteet korkealle, enkä halunnut valmistaa aiemmin valmistamaani ruokaa. Uskon, että tästä tulee hyvä.

– Jos epäonnistun, niin ainakin meillä on hauskaa, Eerikäinen arvioi ja suuntaa kuvausryhmän kanssa kohti ruokakauppaa.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi