Paikalliset

Buddhalaistemppeli saa oman munkin Saksasta

Lootuksen sydämen temppelin eli buddhalaisen kulttuurikeskuksen peruskivi muurattiin Moisiossa kahdeksan vuotta sitten. Ensi kesänä rakennus alkaa vihdoin olla valmis.

Temppelin rakentaminen on vienyt vuosia monesta syystä. Talo on rakennettu 99-prosenttisesti lahjoitusvaroilla.

– Vietnamilaisperheet ovat antaneet pienistä tuloistaan rahaa rakentamiseen, Suomen vietnamilaisten buddhalaisten yhdyskunnan varapuheenjohtaja Ari Vuokko toteaa.

Myös työt on tehty talkoilla.

– Talkoolaisia on tullut ympäri Suomea, mukana ovat olleet kaikki sukupolvet. Jos ei osaa rakentaa, aina löytyy siivoamista, yhdyskunnan puheenjohtaja Minh Nguyen naurahtaa.

Temppeliä viivästytti myös parin vuoden takainen tahallisesti sytytetty tulipalo.

– Saimme kuitenkin sen seurauksena valtavasti myötätuntoa osaksemme. Sen jälkeen temppeli on saanut olla ilkivallalta rauhassa. Ihmiset alkoivat ajatella, että viharikos oli häpeällinen, Vuokko miettii.

Nyt ollaan jo niin pitkällä, että temppeliin suunnitellaan ensi kesäksi Buddhan syntymän ja valaisujuhlaa, johon kokoontuu buddhalaisia ympäri Eurooppaa. Moisioon odotetaan noin 500 vierasta.

Enää on yksi ongelma ratkottavana:

– Emme ole saaneet pysyvää oleskelulupaa munkille, kun hänellä ei ole Suomen lain mukaista työpaikkaa. Munkilla on tehtävä temppelissä, mutta hänelle ei makseta palkkaa. Sellaista Suomen lainsäädäntö ei ymmärrä, Vuokko toteaa.

Munkki tulee Saksasta. EU:n sisällä tilanne voidaan ehkä jotenkin ratkaista, mutta jos hän tulisi kauempaa, tilanne olisi vaikeampi.

Munkki myös asuu temppelissä. Hänen asunnokseen temppeliin rakennetaan runsaan kymmenen neliön huone. Rakennuksesta suurimman tilan vie juhlasali. Sen lisäksi kulttuurikeskukseen tulee keittiö, kirjasto ja harrastetilaa.

Minh Nguyen pitää tärkeänä, että buddhalaisyhdyskunta saa vihdoin tilat, jossa lapset ja nuoret voivat tutustua omaan kulttuuriinsa.

– Tällainen pieni asia kuin temppeli on vaikutukseltaan tärkeä.

Ari Vuokko uskoo, että kulttuurin opetuksella on merkitystä myös syrjäytymisen ehkäisemisen kannalta.

– Oman kulttuurin tuntemus on äärimmäisen tärkeää identiteetin muodostumisessa. Tänne syntyvä yhteisö pitää myös huolta lapsista ja vanhuksista.

Vietnamilaisten buddhalaisten yhdyskunta toivoo, että kulttuurikeskus kiinnostaisi myös muita.

– Onhan tämä Suomen ensimmäinen buddhalaistemppeli ja tuleehan tästä ihan matkailunähtävyys. Temppelin tontille tulee myös nelimetrinen Myötätunnon patsas ja rakennetaan myös hieno puutarha, Vuokko kuvailee.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat