Vaalikoneemme on nyt avattu!

Vapaa-aika

Aktiivinen Härkämäki on Kaupunginosaviikkojen starttipaikka

Heikki Lehtonen (vas.) kehuu Härkämäekeä kaupunkiasumisen ja luonnon läheisyyden yhdistelmäksi. Miika Neulaniemi on tyytyväinen, kun Härkämäki saatiin Kaupunginosaviikkojen aloitusalueeksi.

Teemu Nurmi

Jos on Turku 2011 -kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa välillä syytetty suureellisuudesta, elitismistä ja ulkopaikkakuntalaisten suosimisesta hankkeissa, on Kaupunginosaviikot-hanke niin turkulainen ja arkielämää lähellä kuin vain voi olla.

Hanke esittelee 14 Turun kaupunginosaa 12 viikon aikana. Itse asiassa kaupunginosia on esittelyssä enemmänkin, sillä esimerkiksi toukokuussa vuorossa olevaan Länsi-Turkuun kuuluvat Teräsrautela, Hepokulta, Mälikkälä ja Suikkila.

Kaupunginosaviikkojen ohjelma rakentuu jokaisen kaupunginosan erityispiirteisiin ja luonnollisiin vahvuuksiin. Tapahtumien takana ovat Turku 2011 -säätiön lisäksi paikalliset asukkaat ja kaupunginosaseurat.

Kaupunginosaviikot käynnistyvät 17. tammikuuta Härkämäestä. Jo päivää ennen Härkämäessä paljastetaan hollantilaisen Johan Verkerkin valotaideteos Härän merkki, joka loistaa Säkäkujan As Oy Pyytin tornitalon päädyssä . Teos näkyy todella kauas.

Keskiviikkona, perjantaina ja lauantaina esitellään Härkämäkiseuran toimintaa Härkämäen seurakuntakodissa. Torstain on samassa paikassa keskustelutilaisuus, jossa käsitellään kansalaistoiminnan vaikutusmahdollisuuksia oman ympäristön suunnittelussa. Puhumassa ovat muun muassa kaupungin asemakaavapäällikkö Timo Hintsanen ja asemakaava-arkkitehti Christina Hovi.

Perjantaina nähdään Aunelan koululla monikulttuuristen tanssiryhmien esitys. Lauantaina Härkämäessä vietetään perinteisiä talvipäiviä.

Turku 2011 -säätiön tuotantokoordinaattori Miika Neulaniemi pitää Kaupunginosaviikkojen aloittamista juuri Härkämäestä hienona starttina siksikin, että härkämäkeläiset ovat olleet ennenkin aktiivisia oman alueensa hyvinvoinnin kehittäjiä.

Härkämäki osallistui Varsinais-Suomen liiton ja Turun kaupungin rahoittamaan yhteisöhankkeeseen, jonka teema oli Härkämäki - tulevaisuuden lähiö jo huomenna.

Yksi hankkeen päätavoitteista oli viheraluesuunnitelman aikaansaaminen. Suunnitelmaan kuului toinenkin Verkerkin teos Härän silmä, joka paljastettiin syyskuussa 2010.

Keväällä 2010 taas käynnistettiin Tampereen Teknillisessä Yliopistossa diplomityö Arkkitehtuuria piileviin julkisiin paikkoihin, joka käsittelee Härkämäkeä ja Jyrkkälää.

– Härkämäen väki on ollut todella aktiivista. Minä olen vain koordinoinut hanketta, Neulaniemi kertoo.

Neulaniemi on iloisesti yllättynyt siitä, miten innokkaasti kaupunginosat ovat halunneet aluettaan esiin. Tärkeä puoli kaupunginosaviikoissa onkin oman identiteetin esiin tuominen.

1700 Härkämäen asukasta ovat tulleet jo yhteisöhankkeen aikana lähemmäksi toisiaan.

– Yhteisöhankkeeseen osallistui tavalla tai toisella 300-400 ihmistä. Se sekä mukana olo kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmassa on opettanut härkämäkeläisille yhdessä olemista. Lisäksi olemme saaneet jotain varmasti pysyvää eli upeat taideteokset, hankevastaava Heikki Lehtonen Härkämäkiseurasta kertoo.

Seuraava hankkeen kaupunginosa on Länsi-Turku, mutta vasta vapun jälkeisellä viikolla.

Tarkemmat kaupunginosaviikkojen ohjelmat löytyvät osoitteesta www.turku2011.fi/kaupunginosaviikot

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat