Paikalliset

Netissä on helppo kiihkoilla

Moni nettikiihkoilija saa mielipiteilleen tukea asialle omistautuneilta nettisivuistoilla.

Arkisto

Tietyt sanat herättävät takuuvarmasti nettikiihkoilijat. Kannabis, karppaus tai maahanmuuttajat ovat sellaisia aiheita, joita ei voi käsitellä ilman kiihkoilijoiden mielipidevyöryä. Mutta miksi netissä niin helposti kiihkoillaan, tutkija Janne Matikainen Helsingin yliopiston Viestinnän tutkimuskeskuksesta?

– Netissä samanmieliset löytävät helposti toisensa. Ennen ei ollut tällaista julkista areenaa, mutta nyt tällainen kohtalaisen pieni joukko samanmielisiä voi poteroitua ja puolustaa asiaansa.

Matikaisen mukaan ihmisille on tyypillistä muodostaa sisä- ja ulkoryhmiä. Pienestä yhteisöstä, jossa kaikki ovat yhtä mieltä, saadaan voimaa. Samanmielisyys ylläpitää myös ryhmän tiiviyttä ja selittää osin sitä, miksi tällaiset yhteisöt ovat usein juuri yhden asian liikkeitä.

– Ihmisten osallistuminen ylipäänsä on vähentynyt vuosien aikana. Esimerkiksi politiikkaan osallistuminen on vähentynyt, ja osallistuminen on satunnaisempaa. Näin monet saattavat olla pysyvästi vain yhdessä asiassa kiinni ja jaksavat vuosi toisensa jälkeen käydä keskustelua.

Toinen voimatekijä nettikiihkoilun takan on netin tarjoama anonyymiys.

– Etenkin alkuaikoina kirjoittelu oli nimimerkkisidonnaista, eikä nykyäänkään tietysti voi olla täyttä varmuutta, onko kirjoituksessa kirjoittajan oma nimi, Matikainen toteaa.

Nettikeskustelun tavallista tiukempaa sävyä selittää se, että keskustelua ei käydä kasvokkain.

– Se muuttaa tyyliä. Keskustelu on ärhäkämpää.

Matikainen muistuttaa kuitenkin, että vaikka nettikeskustelu voi usein olla yksiulotteista, netillä on vankka merkitys yhteiskunnan demokratian kannalta.

– Nyt ihmisillä on paikka, missä he voivat ilmaista mielipiteensä. Jos keskustelusta tulee kauhean yksipuolista ja kiihkoilevaa, silloin mennään tietysti väärään suuntaan, mutta on tärkeää, että erilaiset äänet pääsevät esiin. Se, että ihmiset kiinnostuvat ja osallistuvat, on yleisellä tasolla positiivista, Matikainen muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat