Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Turussa kehitetty älypaperi valmis läpimurtoon

Åbo Akademin fysiikan laitoksen professori Roland Österbacka esittelee Åbo Akademin FunMat-keskuksessa rakennetun painokoneen tuottamaa älypaperirullaa.

Åbo Akademin funktionaalisten materiaalien (FunMat) keskuksessa tehdään parhaillaan tutkimusta, joka voi mullistaa elämäämme monella tavalla. Vai miltä kuulostaa paperi, joka sylkitestin avulla kertoo, mitä sairauksia sinulla on?

– Älypaperilla on monenlaisia sovelluksia. Paperille voidaan painaa useita alle millimetrin kokoisia kanavia, joiden kautta voisimme analysoida esimerkiksi kymmeniä sairauksia. Tai paperille painetut elintarvikkeiden etiketit voisivat ilmoittaa, onko tuotteessa väärä lämpötila tai onko se pilaantunut. Myös huoneen voisi valaista paperitapetilla, Åbo Akademin fysikaalisen kemian professori Jarl B. Rosenholm kertoo älypaperin tulevista käyttömahdollisuuksista.

Turun FunMatissa kehitetyssä vuorovaikutteisessa älypaperissa on siis kyetty korvaamaan piisirut siihen painetuilla näytöillä tai transistoreilla, jotka voivat sisältää monenlaista informaatiota. Tästä huolimatta paperi on pehmeää ja kierrätettävää.

– Normaali paperi ei sovellu moneen asiaan. FunMatissa toimivassa paperinjalostuksen laboratoriossa on kehitetty painettava paperi, joka voi olla läpäisemätön liuoksille. Sen päälle olemme onnistuneet sitten painamaan elektroniikkaa, Åbo Akademin fysiikan laitoksen professori Ronald Österbacka toteaa.

Älypaperin myötä FunMatissa on onnistuttu tekemään mahdottomasta mahdollista. Rosenholmin mukaan vielä muutama vuosi sitten pidettiin mahdottomana, että paperille voisi painaa transistoria.

– Vuonna 2010 patentoimme sitten tämän mahdottomuuden. Nyt olemme itse rakentaneet painokoneen, millä tällaista paperia voi tuottaa, Rosenholm myhäilee.

Älypaperiin tarvittavien materiaalien kehittäminen lähti liikkeelle materiaalitutkimuksen piirissä jo vuonna 1985. Åbo Akademi ja Turun yliopisto ovat kehittäneet niitä yhteistyössä, ja monitieteisessä tutkimuksessa on vaadittu monien eri alojen yhteispanostusta. Kemian ja materiaalitutkimuksen piiristä on vähitellen edetty kohti fysiikkaa.

Rosenholmin ja Österbackan mukaan sovelluksia älypaperille voi keksiä vaikka kuinka paljon. Oleellista on, miten esimerkiksi yritykset haluavat sitä hyödyntää. Periaatteessa esimerkiksi matkalaukkuihin voidaan laittaa etiketti, joka kertoo omistajan kännykkään, missä laukku milloinkin on. Mullistavimpia juttuja voisi kuitenkin tapahtua lääketieteen saralla.

– Maailmasta ei tahdo löytyä nopeaa ja kevyttä sähköistä mittaria esimerkiksi senkan ottamiseen. Nyt vastaanotolla voi kestää 10 minuuttia vastauksen saamiseen. Meillä voisi olla nopeampi mittari, jolloin suoraan sylkinäytteestä näkisi samanaikaisesti esimerkiksi erilaiset virus- tai bakteeri-infektiot, Österbacka visioi.

Österbackan mukaan tällaisten sovellusten saamiseksi edessä on vielä paljon työtä, mutta funktionaalisten materiaalien alalla on joka tapauksessa edessä hienot näkymät.

– Maailmanlaajuisesti tällaista tutkimusta tehdään huikeilla summilla. Mutta valtava työsarka tässä on, että kaikki onnistuu. Vielä täytyy saada uusia ajatuksia, sovelluksia ja kaupallisia tuotteita, Österbacka toteaa.

Rosenholmin arvion mukaan läpimurto sovelluksissa on kuitenkin jo hyvinkin lähellä.

– Älypaperi alkaa toden teolla yleistymään jo lähivuosina.

Fakta:

- Åbo Akademin funktionaalisten materiaalien keskus (FunMat), missä älypaperia kehitetään, on yksi Suomen Akatemian 18 uusimmasta huippuyksiköstä

- FunMatissa on mukana useiden Åbo Akademin lisäksi Helsingin yliopiston yksiköitä, jotka keskittyvät omien erityisalueidensa tutkimukseen

- laitosten välisessä yhteistyössä Åbo Akademiin on itse rakennettu painokone, jolla kyetään painamaan elektroniikkaa sisältävää älypaperia rullalta rullalle

- keskeisenä tavoitteena on painaa tuotteita, joiden yksikköarvo on moninkertainen mutta yksikköhinta murto-osan nykyisistä tuotteista

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat