Paikalliset

Tämän vuoden joulumerkit ovat turkulaisen Ninan käsialaa

- Kun painosmäärä on melkoinen, niin sitä aina jännittää. Entä jos merkkiin onkin jäänyt vaikka kirjoitusvirhe?, joulupostimerkit suunnitellut Nina Rintala kertoo ajatuksistaan ennen lopullisen painotuloksen näkemistä.

Henriikka Eloluoto

Maanantaina 5.11 julkaistavat tämän vuoden joulupostimerkit on suunnitellut turkulainen Nina Rintala. Postimerkkien parissa Rintala on melkoinen konkari, sillä hän suunnitteli joulupostimerkit myös vuonna 2002. Tällöin Kirkkoreki-merkki voitti vuoden kauneimman postimerkin tittelin.

– Kokonaisuutena tykkään tekemistäni merkeistä eniten näistä tämän vuoden joulumerkeistä, Rintala sanoo.

Tänä vuonna joulukorttien kyljessä matkaavien merkkien aiheina ovat joulukuusi ja lyhty. Vaikka aiheet ovatkin perinteisiä, on merkkeihin haluttu tuoda jotain uutta muiden keinojen kautta. Esimerkiksi joulukuusi-merkki on muodoltaan kolmio.

– Idea kolmion muotoiseen kuuseen tuli Itellalta ja arkkiin haettiin tiettyä joulukoristemaisuutta, Rintala kertoo.

Joulumerkkien suunnitteleminen on prosessina pitkä, vaikka vahvan kokemuksen myötä postimerkkien luomistyö onkin muuttunut helpommaksi. Näiden merkkien parissa Rintala aloitti työskentelyn vuoden 2011 kesällä.

– Lyhdystä sanottiin heti, että tämä on valmis, vaikka se oli vasta luonnosversio, Rintala hymyilee.

Suurempaa työtä teetti joulukuusimerkki, jonka arkkia työstettiin taustan väriä myöten pitkään.

– Joulukuusessa lähdin liikkeelle merkin muodosta. Tein kuusesta aika perinteisen, mutta totesin että se on hauskempi jos siinä on paljon yksityiskohtia.

Käytännössä Rintala piirtää postimerkit suoraan tietokoneelle digitaalisen piirtoalustan avulla. Valmis kuva on suunnilleen A4-kokoinen, eikä kuvan laatu kärsi juurikaan painossa. Näin ollen postimerkistä pystyy halutessaan kurkistelemaan yksityiskohtia vaikka suurennuslasilla.

Pikkutarkkuuden lisäksi joulukuusen piirtämisessä haastetta toi poikkeuksellisen muotoinen arkkipohja. Tästä syystä merkkien pohjaa ei ollut valmiina, vaan Rintala joutui suunnittelemaan arkinkin kokonaisuudessaan taittolinjoja myöten itse.

– Tein merkkiin itse hammastuksetkin. Niissä oli miettimistä, että miten ne saa menemään kärjistä ilman että ne menevät rikki. Onhan tämä vähän tällaista oman sortin nyhväämistä, Rintala naurahtaa.

Joulumerkkien lisäksi Rintala on suunnitellut myös muita merkkejä. Ensimmäinen merkki syntyi vuonna 2001 sirkusaiheella. Sen jälkeen Rintala on tehnyt myös pääsisäismerkkejä ja muutama vuosi sitten hauskoja juuresmerkkejä, joille saattoi halutessaan liimata silmät ja suun. Vuonna 2008 tehty talviaiheinen hiutale-merkki oli ensimmäinen läpinäkyvä postimerkki maailmassa.

Mainostoimisto Zeelandissa graafikkona työskentelevä Rintala suunnittelee merkkejä harrastuksenaan valmiiden teemojen ympärille. Lisäksi vapaa-aikaa kuluu muutenkin piirtämisen parissa. Jos Rintala saisi vapaasti valita seuraavan postimerkin aiheen, liittyisi se vahvasti hänen harrastuksiinsa.

– Tekisin sellaisen varmasti fantasia-aiheesta, sillä sitä piirrän muutenkin. Luen myös paljon fantasiaa ja pelaan pelejä, Rintala kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat