Paikalliset

Li Andersson: Äärioikeisto toimii yhä avoimemmin

Kunnallisvaalien ääniharava ja Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson viihtyy Turussa ja toivoo, että kotikaupungista löytyy töitä valmistumisen jälkeenkin.

Tomi Kangasniemi

Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja Turun tuore kaupunginvaltuutettu Li Andersson ihmettelee äärioikeistolaisten liikkeiden vähättelyä. Hänen mukaansa liikkeet toimivat kaduilla avoimemmin kuin pitkään aikaan.

– Esimerkiksi Supo (Suojelupoliisi) vähättelee heidän merkitystään, etenkin katuryhmien uhkaa. He ovat uhka, ja nämä ryhmät myös hyötyvät toistensa nosteesta, vaikkeivät toimisikaan yhdessä, Andersson muistuttaa.

Andersson on yksi uuden Äärioikeisto Suomessa – Vastarintamiehiä ja metapolitiikkaa –teoksen kirjoittajista. Kirja kuvaa yleistä oikeistolaistumista ja sitä, miten Suomen äärioikeiston kehitys seuraa muissa pohjoismaissa ja Euroopassa koettua mallia.

– Verrattuna muuhun Eurooppaan Suomen ryhmät ovat aika marginaalisia, mutta on hyvä ymmärtää, minkälaista toimintaa esimerkiksi Suomen Sisu on harjoittanut. Silloin heidät pystyy asettamaan aivan toisenlaiseen kontekstiin.

Anderssonin mukaan Suomessa on viimeistään nyt hyvä herätä havaitsemaan äärioikeiston muutos. Se tarkoittaa myös sitä, että vasemmistopuolueiden tulee käydä aiheesta keskustelua myös omilla ehdoillaan.

– Jos heidän annetaan asettaa lähtökohdat keskustelulle, se ei ole enää voitettavissa. Rasismista pitää puhua sen oikealla nimellä. Jos esimerkiksi koko ajan keskustellaan islamista vain ongelmana, muut näkemykset uskonnosta jäävät huomioimatta.

Rasismi kertoo Anderssonin mukaan ihmisten turvattomuuden tunteesta, joka nyt kohdistetaan maahanmuuttajiin. Tämä epävarmuus taas tulisi huomioida politiikassa, sillä nykytilanne on poliittisten päätösten seurausta.

– Luin juuri artikkelin, jossa ruotsalainen historioitsija Henrik Arnstad kirjoitti, että tällä hetkellä fasismi on Ruotsissa ainoa tulevaisuuden uskoa antava liike. Ihmiset kokevat yhteiskunnan nyt ristiriitaisena. Meilläkin käynnissä on ennätys-yyteet ja nähdään, että konfliktit ovat olemassa.

Anderssonin mukaan ihmisille on nyt vain saatava läpi viesti siitä, että vaihtoehtoja on olemassa.

– Vannon osittain vastakkainasettelun voimaan. Vasemmistossa olemme puhuneet esimerkiksi perustuloaloitteesta ja siitä, miten pystyisimme järjestämään uudenlaiset työn muodot.

Turussa Andersson on jo päässyt hieman näkemään kunnallispolitiikan kiemuroita, ja hänen mukaansa tavoitteena on nyt ajaa läpi monia tärkeitä teemoja. Työllisyyden parantaminen ja talouden tasapainottaminen on tärkeää, kuten myös palveluiden säilyttäminen vähintään entisellään.

– Turussa tehdään liian lyhytnäköisiä ratkaisuja. Ei ole esimerkiksi näyttöä siitä, että palveluiden yksityistämisestä tai ulkoistamisesta tulisi säästöä.

Lisäksi Andersson listaa kevyen liikenteen parantamisen, pikaratikan saamisen ja energiatehokkuuteen satsaamisen tärkeiksi teeseiksi.

– Myös Turun kaupungin henkilöstösuunnitelma on ollut tavoitteisiin nähden toimimaton, Andersson kiteyttää.

Anderssonia kuunnellessa tulee helposti mieleen, että miten ihmeessä hän ehtii tätä kaikkea. Vasemmistonuorten puheenjohtajuus, kirjan kirjoittaminen, kaupunginvaltuusto ja vielä opinnot Åbo Akademin oikeustieteellisessä.

– No, istun paljon junassa eikä opiskeluihin oikein ole ehtinyt kyllä keskittyä, Andersson naurahtaa hivenen hämillään.

– Mutta minulla ei ole lapsiperheen arkea enkä harrasta, ja täytyy vaan tietää, missä ne omat rajat kulkee, hän jatkaa.

Mutta missä nuori vaikuttaja näkee itsensä kymmenen vuoden päästä? Ollaanko vielä Turussa vai onko maailma vienyt naisen mukanaan?

– Toivon, että olen edelleen täällä. Se toki huolestuttaa, että mitä duunia löydän tästä kaupungista, mutta toivon, että olen edelleen politiikan parissa. Äänimäärä antaa halua jatkaa, ja sitä minä olen myös sitoutunut tekemään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat