”Mieluummin pillerit kuin teiniäidiksi”

Pääkaupunkiseudulla lääkärit kirjoittavat ehkäisypillereitä jopa 12–13-vuotiaille. Jos 12-vuotias pyytää Turun ehkäisyneuvolassa reseptiä pillereitä varten, kirjoitatko reseptin?

– Jos pitää vastata yhdellä sanalla, niin "kirjoitan", kunhan ei ole terveydellisiä esteitä. Tosiasiassa en taida olla koskaan 37-vuotisen työurani aikana kirjoittanut e-pillereitä 12-vuotiaalle ja ehkä vain parille 13-vuotiaallekin, 14-15- vuotiaita on sitten jo paljon. Turkulaiset nuoret tytöt käyttävät Lasten-ja nuorten poliklinikan gynekologin palveluita pääsääntöisesti eikä ehkäisyneuvolaa.

– Suomessa 20 prosenttia tytöistä aloittaa yhdynnät ennen kuin on täyttänyt 15 vuotta. Jos asiakas on vain 12-vuotias, aina kysytään poikaystävän ikä. Jos poika on 18 täyttänyt, tehdään lastensuojeluilmoitus, samanikäisistä kumppanuksista ei tehdä.

Miksi yhä nuoremmat haluavat ehkäisypillereitä?

–  Maailma on mennyt sellaiseksi, että seksi alkaa yhä nuorempana kiinnostaa. Ja jos kiinnostaa, on hyvä, että käytetään pillereitä. Teiniäiti-realityohjelmat ovat kammotuksia - monet saattavat nyt jättää pillerit.

– Ehkäisypillereitä käytetään paljon myös hoitoon: runsaitten ja tiheiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon ja aknelääkkeenä.

Miten terveydenhuollon ammattilaiset suhtautuvat asiaan?

– Professionaalisesti tietenkin. Jos joku on aloittanut yhdynnät, ei hän lopeta seskielämäänsä, jos lääkäri tai hoitaja sitä ehdottaa – tai äiti tai isä. Kun on aloittanut, ei lopeta, niin se on. Aloittamiseen pitäisi voida vaikuttaa.

Minkä ikäisenä seksielämä yleensä aloitetaan?

– Edelleen ihan niin kuin jo 20-luvulla Suomessa seksi aloitetaan keskimäärin 16-17-vuotiaana.

Mitä haluaisit sanoa 12-vuotiaille seksielämästä?

–  Haluaisin sanoa, että seksielämä – kaikki fyysinen läheisyys, rakkaus ja seksi – saavat odottaa vielä rauhassa. Nauti lapsuudesta ja nauti nuoruudesta. Seksielämän aloittamisen hyvä aika on 16-17 vuotta, kuten useimmat ovat oivaltaneet.

Käyttäjän Teija Uitto kuva
Teija Uitto