Paikalliset

”Mieluummin pillerit kuin teiniäidiksi”

Pääkaupunkiseudulla lääkärit kirjoittavat ehkäisypillereitä jopa 12–13-vuotiaille. Jos 12-vuotias pyytää Turun ehkäisyneuvolassa reseptiä pillereitä varten, kirjoitatko reseptin?

– Jos pitää vastata yhdellä sanalla, niin "kirjoitan", kunhan ei ole terveydellisiä esteitä. Tosiasiassa en taida olla koskaan 37-vuotisen työurani aikana kirjoittanut e-pillereitä 12-vuotiaalle ja ehkä vain parille 13-vuotiaallekin, 14-15- vuotiaita on sitten jo paljon. Turkulaiset nuoret tytöt käyttävät Lasten-ja nuorten poliklinikan gynekologin palveluita pääsääntöisesti eikä ehkäisyneuvolaa.

– Suomessa 20 prosenttia tytöistä aloittaa yhdynnät ennen kuin on täyttänyt 15 vuotta. Jos asiakas on vain 12-vuotias, aina kysytään poikaystävän ikä. Jos poika on 18 täyttänyt, tehdään lastensuojeluilmoitus, samanikäisistä kumppanuksista ei tehdä.

Miksi yhä nuoremmat haluavat ehkäisypillereitä?

–  Maailma on mennyt sellaiseksi, että seksi alkaa yhä nuorempana kiinnostaa. Ja jos kiinnostaa, on hyvä, että käytetään pillereitä. Teiniäiti-realityohjelmat ovat kammotuksia - monet saattavat nyt jättää pillerit.

– Ehkäisypillereitä käytetään paljon myös hoitoon: runsaitten ja tiheiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon ja aknelääkkeenä.

Miten terveydenhuollon ammattilaiset suhtautuvat asiaan?

– Professionaalisesti tietenkin. Jos joku on aloittanut yhdynnät, ei hän lopeta seskielämäänsä, jos lääkäri tai hoitaja sitä ehdottaa – tai äiti tai isä. Kun on aloittanut, ei lopeta, niin se on. Aloittamiseen pitäisi voida vaikuttaa.

Minkä ikäisenä seksielämä yleensä aloitetaan?

– Edelleen ihan niin kuin jo 20-luvulla Suomessa seksi aloitetaan keskimäärin 16-17-vuotiaana.

Mitä haluaisit sanoa 12-vuotiaille seksielämästä?

–  Haluaisin sanoa, että seksielämä – kaikki fyysinen läheisyys, rakkaus ja seksi – saavat odottaa vielä rauhassa. Nauti lapsuudesta ja nauti nuoruudesta. Seksielämän aloittamisen hyvä aika on 16-17 vuotta, kuten useimmat ovat oivaltaneet.

Anneli Kivijärvi

lääketieteen ja kirurgian tohtori

naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi

toimii Turun Äitiys- ja Ehkäisyneuvoloiden vastaavana lääkärinä

opettaa Turun Yliopistossa raskauden ehkäisyä ja seksologiaa opiskelijoille

on julkaissut yli sata julkaisua alaltaan

Kirjoittanut kirjan "100 kysymystä naisesta ja seksistä" ja tehnyt nuorten seksuaaliterveyteen liittyen kolme opetuselokuvaa

on www.rakkaudeksi.fi -sivuston asiantuntijalääkäri

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat