Nyt kuunnellaan Turun kaupunginosia

Tuike ja Simo Alitalo toimivat oppaina kuuntelukävelyillä.

tapahtuma Mitä ääniä kuuluu Martissa, onko Kärsämäessä perjantai-iltana hiljaista?


Äänitaiteilijat Simo ja Tuike Alitalo ovat vetäneet kuuntelukävelyitä ympäri Suomea ja myös ulkomailla. Englannissa he veivät kävelylle vilkkaita koululaisia.

– Puolet heistä jättäytyi pois matkan varrella, Simo Alitalo naurahtaa.

Kuunteleminen on länsimaiselle ihmiselle yllättävän vaikeaa. Kun pitäisi sulkea kännykkä ja olla hiljaa, voi alkaa ahdistaa.

– Ensimmäisenä kuunnellaan omia askeleita, siitä on helppo lähteä liikkeelle. Askeleet ovat myös hyvä köyhän miehen desibelimittari. Asiat ovat hyvin, jos kuulee askeleet, Simo Alitalo kertoo.

Kuuntelukävelyllä voi kokea hämmästyttäviä asioita.

– Kävely sinällään on hyvin vapauttavaa, silloin ajatukset alkavat pörrätä ja sisäinen monologi käynnistyy. Kuunteleminen on aluksi vaikeaa, kun pitää omat ajatuksetkin sulkea pois ja keskittyä ääniin.

– Kun siihen tilaan pääsee, jälkikäteen monet ovat verranneet, että olo on kuin meditaation tai joogan jälkeen, Simo sanoo.

– Tai kuin olisi hirvipassissa, Tuike naurahtaa.

Ympäristökin yllättää. Ihmiset uskovat tuntevansa oman asuinympäristönsä yleensä aika hyvin. Tuntemus perustuu kuitenkin yleensä näköhavaintoihin, sen sijaan äänimaailmaa monet eivät ole tulleet ajatelleeksikaan.

Esimerkiksi Kärsämäkeä voisi pitää hiljaisena asuinalueena, mutta äänimaisemaa hallitseekin lentoaseman läheisyys.

– Siellä kuulee potkurikoneitten ääniä enemmän kuin muissa kaupunginosissa.

Alitaloilla on työhuone Pääskyvuoren kasarmialueella.

– Ajattelimme, että työhuoneemme ympäristö on villiä luontoa, mutta ei se sitä äänimaailman puolesta ole. Pääskyvuorelta ei löydä paikkaa, jossa ei kuuluisi liikenteen kohinaa, Simo Alitalo kuvailee.

Maanpinnan muodot, kukkulat ja laaksot, vaikuttavat merkittävästi äänimaisemaan. Alitalot tekivät töitä maaliskuussa Italian Materossa. Kaupungin keskellä kulki joki syvässä rotkossa.

– Joella kaikki äänet kaksinkertaistuivat. Samalla tavalla Turun kukkulat vaikuttavat ääniin.

Kuuntelukävelyllä kuunnellaan ääniä ja sen jälkeen pohditaan, mistä ne ovat lähtöisin ja mikä niihin vaikuttaa. Käsitys omasta ympäristöstä voi muuttua paljonkin. Esimerkiksi lasten ääniä pidetään yleisesti miellyttävinä, mutta entä jos asuukin jalkapallokentän laidalla? Nappulajoukkueiden äänet ja rautalankaverkkoon rätkähtävät pallot saattavat alkaa väsyttää.

– Suomessa talvi- ja kesäkuulumilla on suuret erot, Tuike Alitalo kiteyttää.

Kuuntelukävelyiden lähdöt: 22.5. kello 17 Nummen kirjastolta, 23.5. kello 17.30 Konstan kartanolta, 24.5. kello 17 Auralasta, 25.5. kello 13 Rientolasta ja 28.5. kello 17 Martin kulttuuriolohuoneelta. Kävelyt jatkuvat syksyllä muissa kaupunginosissa.

Lisätiedot: www.kaupunginosaviikot.net

Käyttäjän Teija Uitto kuva
Teija Uitto