Paikalliset

Symbiosis lennätetään loppukesästä joen toiselle rannalle

Stefan Lindforsin taideteos sijoitetaan syksyllä paikkaan, josta se
loistaa merelle.

Symbiosis-monumentti on yleisön ihasteltavana Forum Marinumin edustalla elokuun alkupäiviin asti.

Tiistaiyönä Turun hiljaisilla kaduilla saattoi bongata hyvin erikoisen kuljetuksen. Rekka kuljetti yli tuhannen kilon painoista kuormaa, joka oli peitetty pressuilla. Peitteen alta pilkotti nokka.

Nokka kuului taiteilija Stefan Lindforsin Symbiosis-nimiselle veistokselle, joka paljastettiin tiistai-iltana itämeripäivillä Forum Marinumin edustalla. Lindfors tuli myös itse Turkuun katsomaan, miten ja minne teos jokirantaan sijoitetaan.

Paikka on kuitenkin väliaikainen. Massiivisen teoksen lopullinen sijoituspaikka on nimittäin joen toisella puolella, Korppolaismäen kalliolla. Veistos kuljetetaan Kaarle Knuutinpojan rantatien tuntumaan Gangut-regatan päättymisen eli 3.8. jälkeen. Kuljetuksesta on odotettavissa melkoinen mediatapahtuma, mikäli puuhamiesten suunnitelma lennättää iso teos joen yli toteutuu.

– Teos sijoitetaan Korppolaismäelle, josta se näkyy hyvin merelle ja Ruotsinlaivoihin, Kristian Miettinen Saaristomeren suojelurahastosta kertoo. Lindfors suunnittelee teoksen uuteen paikkaan valaistuksen, jotta teräksestä tehty Symbiosis loistaa ”majakkana” merelle. Veistoksesta tulee siis Turun maamerkki, jonka mereltä saapuvat näkevät ensimmäisenä.

Symbiosis ei ole vain taideteos, vaan hyväntekeväisyysteos.

Lindfors on suunnitellut veistoksen uloimmaksi pinnaksi eli linnun suliksi tai kalan suomuiksi haponkestävän teräslaatoituksen. Laattoihin kaiverretaan niiden yritysten, yhteisöjen ja yksityishenkilöiden nimet, jotka lahjoittavat rahaa Saaristomeren Suojelurahastoon. Kampanjan tavoitteena on koota yli 250 000 euroa Itämeren suojeluhankkeisiin.

– Laattoja myytiin kolmen ensimmäisen päivän aikana jo 160 kappaletta, Miettinen iloitsee.

Taiteilija Stefan Lindforsin kutsuminen mukaan hankkeeseen oli jatkoa taiteilijan ja Saaristomeren Suojelurahaston yhteistyölle. Lindfors on aiemmin suunnitellut Hej Hylje! -patsaat, joita Turussa nähtiin 40 eri puolilla kaupunkia kulttuuripääkaupunkivuonna 2011. Hylkeet myytiin huutokaupalla ja tuotolla tuettiin Itämeren suojelutyötä.

– Meillä on ihan lähellä ainutlaatuisen kaunis Saaristomeri, maailmanluokan aarre. Sitä meidän pitää suojella eikä itsekkäästi ja omaa voittoa hakien syytää sinne saastaa, Lindfors sanoo.

– Symbiosis on minun lahjoituspanokseni Saaristomeren suojeluun ja kunnianosoitus pitkäaikaiselle kotikaupungilleni Turulle.

Veistoksen paljastivat tiistai-iltana Suomen ja Viron pääministerit Jyrki Katainen ja Taavi Röivas.

Sijoitetaanko Symbiosis oikeaan paikkaan?

kyllä
100% (14 ääntä)
ei
0% (0 ääntä)
Ääniä yhteensä: 14

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat