Paikalliset

Turkuun aiotaan perustaa vapaa koulu

Turkuun puuhataan Suomen ensimmäistä vapaata koulua, joita Euroopassa toimii jo noin sata.

Turun vapaa koulu -yhdistyksellä on jo päivähoitotoimintaa ja tilaa uudelle päiväkodille etsitään parhaillaan.

Teija Uitto


Joukko turkulaisia aktiivisia vanhempia alkoi muutama vuosi sitten sosiaalisessa mediassa pohtia, voisiko Turussakin toimia vapaa koulu.

– Näitä vapaita kouluja on Euroopassa jo noin sata. Idea ei siis ole mitenkään uusi, Turun vapaa koulu yhdistyksen puheenjohtaja Iida Korpela ja varapuheenjohtaja Milja Heinonen kertovat.

Muutaman vanhemman käynnistämä Facebook-ryhmä alkoi kasvaa ja nyt ollaan jo niin pitkällä, että Turussa on toiminut keväästä 2012 alkaen vapaan koulun -idealla toimiva päivähoito.

– Käytännössä päivähoitoa ovat järjestäneet perhepäivähoitajat, jotka pitävät tiiviisti yhteyttä toisiinsa. Haluamme kuitenkin perustaa päiväkodin. Etsimme toimintaamme tiloja keskustan läheltä, Korpela sanoo.

Vielä suurempi haave on perustaa Turkuun Suomen ensimmäinen vapaa koulu.

– Tämä on valtava hanke, joka vaatii paljon työtä ja eri alojen osaajia, mutta jos tarpeeksi moni ihminen haluaa nähdä tällaisen koulutoiminnan toteutuvan, keinot siihen löytyvät varmasti.

Milja Heinonen uskoo, että asiasta innostuneita ihmisiä varmasti löytyy. Myös peruskoulujen opetussuunnitelmaa ollaan kehittämässä osallistavampaan suuntaan.

– Meidän tarkoitus on hiukan nopeuttaa tätä kehitystä, hän hymyilee. Heinonen toivoo, että esimerkiksi tutkijat lähtisivät mukaan vapaa koulu -hankkeeseen, sillä koulun perustamisesta saa hyvää tutkimustietoa. Hän itse tekee kasvatustieteiden gradua oppilaiden osallisuudesta.

Vapaa koulu -hankkeen taustalla on opettajia, opiskelijoita, tutkijoita, psykologeja, filosofeja ja yksi hyvinvoinnin ja onnellisuuden tutkijakin. Yhdistyksen puheenjohtaja Iida Korpela on ammatiltaan opettaja ja näkee, että koulun on yksinkertaisesti pakko muuttua:

– Nykyinen koulumalli rakennettiin ajalla, kun ajateltiin teollisen ajan työvoiman tarvetta. Nyt työn käsite on muuttumassa. Yksilöiltä vaaditaan yhä enemmän itseohjautuvuutta, innovatiivisuutta ja kykyä yhteistyöhön. Koulun on vastattava näihin tarpeisiin.

Hän muistuttaa, ettei koulu ole oppimisympäristönä irrallinen saareke.

– Lapselle koko maailma on oppimisympäristö. Esimerkiksi puulajeja voidaan opetella kirjasta tai havainnoida niitä luonnossa.

Vapaa koulu mahdollistaa vaihtoehtoisen tavan oppimiseen. Lapsia ei sijoiteta iän mukaan ”luokille”, vaan jokainen edistyy omaa tahtiaan. Numeerinen arviointi otetaan käyttöön mahdollisimman myöhään. Vapaassa koulussa päätökset tehdään yhteisöllisesti ja lapsilla ja nuorilla on todellista valtaa.

Korpelan mielestä tärkeintä on tukea lapsen omaa oppimishalua.

– Sisäinen motivaatio tehostaa oppimista valtavasti. Kun lapsen kiinnostus herää, oppimisella ei ole rajoja.

Turun vapaa koulu -yhdistyksen tavoitteena on, että Turussa toimisi koulu jo vuonna 2015.

–  Yhteistyötahojen ja kiinnostuneiden perheiden lisäksi toivotamme hanketyöhön mukaan myös muut kiinnostuneet ihmiset, Korpela ja Heinonen toteavat.

Turun vapaa koulu -yhdistys järjestää keskustelutilaisuuksia, teemailtoja ja retkiä. Tietoa tapahtumista löytyy yhdistyksen Facebook-ryhmästä ja nettisivuilta.

Onko nykykoulu mielestäsi vanhanaikainen?

kyllä
77% (922 ääntä)
ei
23% (272 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1193

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat