Paikalliset

Ekokampaamossa ei blondata

terveys Kampaaja Mia Pihlaston mottona on, ettei kauneudenhoito saa vaarantaa terveyttä eikä rasittaa ympäristöä.

Mia Pihlaston kampaamo on sisustettu kierrätyshuonekaluilla. Asiakas pääsee istumaan Jyväskylän vaneritehtaan klassikkotuoliin, jonka voi sijoittaa pois peilin edestä, jos asiakas niin haluaa.

Teija Uitto

Kampaaja, yrittäjä Mia Pihlasto alkoi muutama vuotta sitten tutustua tarkemmin kampaamoalan kemikaalien tuoteselostuksiin.

– Huomasin, että tuotteissa oli ihan valtavasti kaikenlaista tavaraa ja monissa tuotteissa viherpesun makua. Purkissa oli jokin vihreä leima, joka antoi kuvan ekologisuudesta, mutta mitä viemäristä oikeasti menee alas, siitä oli vaikea saada selkoa.

Pihlasto kiinnostui asiasta niin paljon, että lähti ekokampaajakoulutukseen. Siellä hänen ajattelumaailmansa mullistui lopullisesti.

–  Olen lapsesta lähtien ollut kiinnostunut luonnosta ja ympäristöstä. Koulutuksessa tajusin, kuinka valtavat määrät kemikaalikuorrutusta nykyihminen saa. Vaatteissa on homeenestoaineita, huonekaluissa palonestoaineita, ruuassa lisäaineita ja hengitettävässä ilmassakin monenlaisia aineita.

Pihlasto päätti, ettei hän ainakaan kampaajana halua olla yhtään lisäämässä tätä kuormaa. Hänellä oli siihen aikaan kampaamo Helsingin Kalliossa ja hän vaihtoi synteettiset tuotesarjat luonnonmukaisiin.

Tänä keväänä Pihlasto on tehnyt vielä isomman elämänmuutoksen: hän siirsi koko elämänsä Helsingistä Turkuun ja perusti Turun keskustaan ekokampaamon nimeltä Pure Orange.

– Olen syntyperäinen turkulainen, Heidekenillä syntynyt. Vuosikausia tein viikot töitä Helsingissä ja asuin viikonloput Turussa. Kampaamon perustaminen Turkuun oli jo jonkin aikaa mielessä, mutta kun tutustuin Turun keskustan liiketilojen vuokratasoon, ajattelin, että eihän tänne voi tulla!

– Turun keskustassa saa liiketilasta pulittaa kaksinkertaisen vuokran verrattuna Helsingin Kallioon.

Kunnes sitten tärppäsi: Pihlasto löysi sopivan liiketilan keskustasta ja teki siitä tarjouksen. Tarjous veti ja parissa viikossa energinen nainen myi Helsingin kampaamonsa ja siirsi liiketoimintansa Turkuun.

Ekokampaamon sisustuksessa korostuu kierrätys. Pihlasto esimerkiksi pelasti kaatopaikkakuormasta kaksi vanhaa nojatuolia. Niistä tuli kauniit, kun tuttu verhoilija Viron Viljandista verhoili ne uudestaan.

Kampaamon hyllyköt ovat lähtöisin Turun yliopiston remonttisiivouksesta 1970–80-lukujen vaihteessa.

– Isäni osti ne halvalla ja kaapistot olivat hänellä kellarissa varastokaappeina. Kun näin ne, sanoin, että ne ovat aivan liian kauniit kellarin kätköihin. Hyllyköt olivat monta vuotta meillä kotona ja nyt ne ovat täällä, hän kertoo.

Erikoisin sisustusratkaisu on kuitenkin asiakkaan kampaamotuoli. Yleensä kampaamoissa on peilin eteen sijoitettu nahkaistuin. Pihlaston asiakkaita odottaa Jyväskylän vaneritehtaalla takavuosina tehty klassikkopuutuoli.

– Monet asiakkaat sanovat, etteivät halua tuijottaa itseään peilistä. Tuolin voi laittaa ihan mihin asiakas haluaa: asiakas voi katsella vaikkapa ikkunan ohi kulkevia ihmisiä.

Kaikkein radikaaleinta tässä kampaamossa on kuitenkin se, ettei kampaaja suostu blondaamaan hiuksia eikä tekemään permanentteja.

– Niitä ei voi tehdä ekologisesti. Hiusten värjäämisessä käytän ainoastaan kasvivärejä. Kaikki kysyvät, että saako niillä harmaat peittoon ja vastaus on kyllä saa.

– Synteettiset hiusvärit saattavat aiheuttaa allergioita ja mikä on niiden ympäristövaikutus, Pihlasto miettii.

Pihlasto kertoo, että esimerkiksi hänen oma ihonsa on voinut selvästi paremmin sen jälkeen, kun hän vaihtoi synteettiset aineet luonnonmukaisiin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat