Keikalla

Eini yhteistyöhön Apulannan kanssa?

KEIKALLA Pikkuveljen kanssa teini-iässä perustettu bändi loi Einille koko elämän mittaisen laulu-uran ja tähteyden.

Eini muutti Lapista Helsinkiin jo 16-vuotiaana saatuaan levytyssopimuksen Musiikki Fazerilta 1977. – Pohjoisesta on pakko lähteä etelään, jos haluaa luoda musiikkiuran. Siellä kaikki tapahtuu, Eini tietää.

Sami Mannerheimo

40-vuotisella urallaan Eini Pajumäki, 53, muistaa viettäneensä vain yhden juhannuksen poissa keikkalavoilta odottaessaan toista lastaan.

– En tiedä, miten juhannusta vietetään, ellen ole keikalla, hän veistelee.

Nyt Eini saa viettää juhannusta Turussa Ruissalon juhannustansseissa.

– On aina ilo tulla Turkuun, Turussa on aina hieno tunnelma, laulajatar kehuu.

Nykyään täytyy pystyä näyttämään jo vuodessa-parissa, onko sinusta mihinkään.”

Einin ura lähti liikkeelle 14-vuotiaana pikkuveljensä perustamassa Sailons-yhtyeessä. Kun maineikas Toivo Kärki kiinnitti huomionsa lahjakkaaseen solistiin, sai Lapin tytär kutsun koelaulutilaisuuteen Helsinkiin.

Pääkaupungin humu ei sekoittanut nuoren artistin päätä, sillä hän sanoo aina suhtautuneensa laulamiseen ammattimaisesti.

Helsingissä 16-vuotiaana äänitetty ensisingle Yes Sir, alkaa polttaa tekikin Tornionlaakson tytöstä välittömästi listaykkösen ja tähden.

– Sen myötä pääsin heti esiintymään Tapani Kansan isolle kesäkiertueelle, jolloin tulin suurelle yleisölle tutuksi. Onhan se hirveän tärkeää, että artisti saa urallaan edes yhden tunnistettavan kappaleen.

sönsä kanssa.

Viidessä vuosikymmenessä suomalainen musiikkiteollisuus on muuttunut melkoisesti. Einin mukaan musiikista on tullut kertakäyttötavaraa. Ennen vanhaan artisti sai luoda aika pitkän urankin yleisönsä kanssa.

– Nykyään täytyy pystyä näyttämään jo vuodessa-parissa, onko sinusta mihinkään. Artisti kulutetaan hirveän nopeasti loppuun, Eini suree.

On nykyajassa tosin paljon hyvääkin. Esimerkkinä Eini nostaa esille television suositut musiikkiohjelmat.

– Yhdessä vaiheessa oli kausi, jolloin musaohjelmia ei ollut. Tällöin artistin piti mennä televisioon pelaamaan jotain pelejä tai selittämään juttuja saadakseen näkyvyyttä. Nyt on onneksi toisin, hän iloitsee.

Pikkuveli on sanonut, ettei olisi ikinä voinut kuvitella tällaista, kun ujona pikkutyttönä lauloin tuolin takaa Eviva Espanjaa.”

Myös nuorten kollegojen silmissä Eini on onnistunut näyttäytymään haluttavana. Taannoin Apulanta-yhtyeen laulaja-lauluntekijä Toni Wirtanen osoitti haastattelulausunnoissaan kiinnostusta Einin uraa kohtaan.

– Ai vitsi, kun mä olisin kuullut tuosta aiemmin, nainen innostuu.

Jos tällainen yhteistyö toteutuisi, sanoo Eini olevansa siinä mukana 100-0, sillä hän ihailee suuresti Apulannan poikien ammattitaitoa.

– Välillä tuntuu, että minusta ei ole saatu puristettua äänilevylle sitä, mitä haluaisin. Ehkä se vaatisi tuollaisia nuoria kavereita, jotka tajuavat, miten uraani pitäisi vielä kehittää, Eini uskoo.

– Rohkeutta minulla kyllä piisaa moiseen!

Elämä on merkillinen matka. Eini kertoo nauraneensa usein pikkuveljensä kanssa, kuinka pienestä pellolaisesta pikkutytöstä tuli menestynyt diskotähti.

– Hän on sanonut, ettei olisi ikinä voinut kuvitella tällaista, kun ujona pikkutyttönä lauloin tuolin takaa Eviva Espanjaa . Kai tässä on ollut jonkinlaista kohtalon johdatustakin mukana, Eini miettii.

– Kai minusta olisi sitten tullut pankkivirkailija tai vastaava. Ehkä tämä luova työ on kuitenkin se minun työ.

Eini

s. 29. syyskuuta 1960 Pello

oik. Eini Hannele Pajumäki, o.s. Orajärvi

Sai ensimmäisen hitin 1977 käännöskappaleesta Yes Sir, alkaa polttaa. Muita tunnettuja lauluja ovat Xanadu, Olen neitsyt ja Sulle tuli faksi.

Esiintyi omana itsenään elokuvassa Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984), jossa esitti laulun Kesä ja yö

Julkaissut 14 studioalbumia, joista viimeisin on 14. helmikuuta 2014 ilmestynyt Vähän kipeää. Se nousi ilmestyessään suoraan listasijalle 31.

Muita tunnettuja pellolaisia ovat muun muassa kirjailija Timo K. Mukka, pääministeri Paavo Lipponen sekä hiihtäjä Eero Mäntyranta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Keikalla

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat