Ruoka

Master Chef -voittaja palaa kesäksi Suomeen – myös ruoan vuoksi

RUOKA Kira Åkerström-Kekkonen vaihtaa Kalifornian hedelmät mielellään uusiin perunoihin ja marjasatoon.

Vaikka Kira Åkerström-Kekkosen nykyinen asuinseutu Kalifornia on kaukana, kesän kausiruoka on siellä varsin samankaltaista kuin Suomessa. – Aika samat raaka-aineet ovat sesongissa niin täällä kuin Suomessakin. Poikkeuksena ovat kaikki ihanat persikat, nektariinit ja kirsikat, jotka ovat täällä auringon alla kypsyneet. Syön niitä lähes päivittäin eri muodoissa. Lohikausi alkaa täällä kesällä, joten sillä herkutellaan myös usein.

Tomi Parkkonen

Ei epäilystäkään, etteikö tämä kokki rakastaisi kesää.

Master Chef Finland -voittaja Kira Åkerström-Kekkosen keväällä ilmestyneen Auringon maku -keittokirjan teemana on Hanko. Se tarkoittaa merellisiä, kesäisiä raaka-aineita, joita yhdistellään raikkaasti uudella tavalla.

Parhaillaan Kaliforniassa työskentelevä kokki tietää, että kesä on muillekin suomalaisille aivan erityinen ruokakausi.

– Kesällä Suomessa kiehtoo se, että koko talvi on odotettu ihania auringossa kypsyneitä raaka-aineita. On sinnitelty juureksilla ja pakastemarjoilla, mutta kesällä saa nauttia tuoreista kotimaisista raaka-aineista.

– Itse odotan eniten marjasatoja, uusia perunoita ja tomaatteja. Oikeastaan odotan kaikki kasviksia!

Marjat Åkerström-Kekkonen nauttii mieluiten sellaisenaan, ehkä pienen kermatilkan kanssa tai kakun kaverina.

Tomaatit maistuvat esimerkiksi kevyesti suolalla ja oliiviöljyllä maustettuina, ja joukkoon voi grillata vaikka mausteista chorizomakkaraa.

– Uudet perunat voi perinteisesti nauttia runsaan voin kanssa, tai sitten niitä voi tuunailla. Kypsät perunat voi vaikkapa pyöräyttää voissa sitruunan mehun ja kuoren kera tai muhentaa ruskistetun voin ja tillin kanssa.

Kira Åkerström-Kekkosen suosikkikasvisruoat ovat kevyitä ja nopeasti koottavia.

– Suosin salaatteja ja pyrin tekemään niistä ruokaisia käyttämällä papuja ja linssejä.

– Yksi suosikeistani on varhaiskaali, joka toimii hyvin salaattien perustana. Keskikesällä syön paljon kukkakaalia, kesäkurpitsaa ja avomaankurkkuja. Useimmat kasvikset vetäisen raakana, mutta välillä näytän niille grilliä tai säilön etikkaliemeen.

Suosin salaatteja ja pyrin tekemään niistä ruokaisia käyttämällä papuja ja linssejä.”

Kotimaisista kasviksista härkäpapu vaikuttaa Åkerström-Kekkosen mukaan olevan sangen tuntematon monille.

Perinteiseen kotimaiseen papulajikkeeseen kannattaisi kuitenkin tutustua.

– Härkäpapu on ihana kuorittuna ja kevyesti ryöpättynä salaateissa, tai leivän päällä murskatun valkosipulin, oliiviöljyn ja pecorinon kanssa. Pienet härkäpavunpalot voi maustaa suolalla ja oliiviöljyllä, ja heittää grilliin ja syödä sellaisenaan.

Grilliruoista kokille maistuu esimerkiksi kokonaisena grillattu kala, jonka lisukkeeksi sopii voisula maustettuna sitruunalla ja korianterilla. Lisukkeena voi tarjota vaikka grillattua sydänsalaattia tai kevyttä kurkkurelissiä.

Ihanteellinen kesäjälkiruoka muodostuisi kauden marjoista ja kotitekoisesta jäätelöstä.

– Muuta en tarvitse. Tai no, kyllä jokin ihana marjakimarakakku uppoaisi myös. Grillatut persikat kermalla ja hunajalla ovat myös ihana kesäinen jälkkäri, Åkerström-Kekkonen kertoo.

teksti: Elina Teerijoki

Kira Åkerström-Kekkonen

yrityspankin assistentti, joka irtisanoutui töistään osallistuakseen keväällä 2013 Master Chef -kisaan

voitti kilpailun

työskenteli kevään 2013 vuoden 2012 Master Chef -kisan voittaja Mika Tuomosen ja neljänneksi tulleen Lauri Skytän Social Food -yrityksessä, kunnes muutti Kaliforniaan miehensä työn mukana

julkaisi keväällä 2014 Auringon maku -keittokirjan

suosittu bloggari: www.trulykira.com ja www.novelle.fi/novellistit/kira

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat