Äärioikeisto tunkee kotiisi postiluukusta

Mainoslehteä on jaettu Varissuolla muutamia satoja per viikko.

Varissuolla on jaettu viikoilla 5-8 postiluukkuihin yli tuhat mainoslehtistä, joissa pääotsikkona lukee: ”Nyt riittää maahanmuuttajarikollisuus!”. Lapun tekijä ja jakaja on Suomen Vastarintaliike.

Pamfletti toitottaa, että ”hallitsemattoman maahanmuuton seurauksena rikollisuus Varissuolla on muuttunut yhä röyhkeämmäksi”. Lappu määrittelee myös termin white flight, joka tarkoittaa sitä, että ”varakkaat valkoiset muuttavat pakoon väkivaltaisten värillisten hallitsemilta alueilta”.

– Poismuutto, pakeneminen ja hiljentyminen eivät ole vaihtoehtoja! Meidän on aika tunnustaa, että Turulla on maahanmuutto-ongelma ja että jokaisella turkulaisella on vastuu turvata suomalaisten koskemattomuus, mainoslehtisessä lukee. Lappu kehottaa turkulaisia tukemaan Suomen Vastarintaliikettä esimerkiksi liittymällä mukaan toimintaan.

Alareunassa oleva patriootti.com -linkkivinkki viittaa sivustoon, jolla kerrotaan, miten Turussa on harjoitettu aktivismia viime viikkoina. Mainoslehtisten jakamisen lisäksi on järjestetty itsepuolustusharjoituksia. Vastarintaliike on pitänyt erimuotoisia aktivismitempauksia Turun lisäksi ainakin pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla, Oulussa ja Mikkelissä. Äärioikeistollinen Suomen Vastarintaliike on yhdistetty Jyväskylässä tammikuun lopussa tapahtuneeseen kirjastopuukotukseen.

Apulaispoliisipäällikkö Jukka Mäkilähde Turun poliisilaitokselta kertoo, että heille on tehty rikosilmoitus Varissuon mainoslehtisten jakamisesta. Pientä ääriliikkeiden aktivismia on Turussa ollut ennenkin, mutta Mäkilähteen mukaan satojen mainoslehtisten jakaminen on mittakaavaltaan aivan uutta.

Sisäasiainministeriön sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen ei ollut ennen Turkulaisesta tullutta yhteydenottoa kuullut Vastarintaliikkeen mainoslehtisten jakamisesta missään kaupungissa. Hän on sittemmin keskustellut tilanteesta Turun poliisipäällikkö Tapio Huttusen kanssa.

– Nyt olisi hyvä, että paikallispoliisi antaisi ihmisille tietoa Varissuon rikollisuustilanteesta. Huttunen aikoo kuulemma näin tehdä. On tärkeää, että asukkaat saavat viranomaisilta tietoa alueensa turvallisuudesta.

– Olisi myös tärkeää, että asukkailla olisi tietoa ääriliikkeistä ja niiden tavoitteista. Tätä varten on esimerkiksi ryhdytty julkaisemaan väkivaltaisia ekstremistisiä ryhmiä käsitteleviä tilannekatsauksia, Mankkinen sanoo.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva
Teemu Nurmi