Amorphiksen Tomi Koivusaari: Ikä ei paina, kun ei suostu jämähtämään

Amorphis ei ole sidottu mihinkään tyylilajiin. Se on varmaan suurin syy, miksi olemme pysyneet kasassa näin pitkään, pohtii Tomi Koivusaari yhtyeensä pitkän iän salaisuutta.  

Sami Iivonen

Suomalaisen metallimusiikin kiintotähti Amorphis, on viime levyillä löytänyt menestysreseptin. Uuden Circle-levyn huhtikuussa julkaiseva yhtye ei kuitenkaan halunnut tuudittautua turvalliseen, vaan päätti laittaa työskentelytavat uusiksi.

– Olisi ollut helppo tehdä asiat samalla tavalla, samojen ihmisten kanssa, kuin viime levyt, toteaa yhtyeen kitaristi Tomi Koivusaari.

Bändi pyysi ruotsalaisen huipputuottajan Peter Tägtgrenin avukseen ja ryhti hommiin. Hollolan legendaarisella Petrax-studiolla bändi sai rauhassa työstää materiaaliaan.

– Oli hienoa olla koko ryhmä lukittuna 4–5 päivää studiossa, niin kuin ennen vanhaan. Pohjia äänittäessä syntyvät yleensä parhaat ideat.

Jotta hyvät ideat palvelisivat myös lopputulosta, bändi halusi, että sama henkilö tuottaa, äänittää ja miksaa levyn. Tägtgrenin käsittelyssä Amorphiksen soundi muuttui entistäkin rankemmaksi. Samalla ääripäitä pyrittiin viemään pidemmälle toisistaan, ja etenkin alarekisteriin panostettiin.

– Ensi töikseen Peter iski basistillemme Niclas Etelävuorelle viisikielisen basson käteen ja sanoi, että soita kaikki alas, minkä olet ennen soittanut ylös, Koivusaari naurahtaa.

Aivan kaikki ei ole kuitenkaan muuttunut. Amorphiksen kokoonpano tuntuu vihdoin vakiintuneen. Se luo vankan pohjan jolle rakentaa.

Sanoituksista vastaa edellisten levyjen tapaan Pekka Kainulainen, mutta Kalevala-teeman sijaan Circle esittelee Kainulaisen itse kynäilemän, Kalevalan lyyrisessä hengessä kirjoitetun tarinan.

Alusta asti Amorphiksessä mukana ollut Koivusaari kehuu Circleä yhtyeen kaikkien aikojen vahvimmaksi kokonaisuudeksi. Saattaa kuulostaa perinteiseltä mainospuheelta, mutta mies vaikuttaa aidosti olevan erityisen ylpeä yhtyeen 11 pitkäsoitosta.

– Mukaan ei kelpuutettu yhtään täytebiisiä, vaan 14 kappaleesta valikoitui yhdeksän jotka toimivat parhaiten kimpassa.

1980-luvun loppupuolen Myyrmäestä, yhdessä Amorphis-aseveljien Esa Holopaisen ja Jan Rechbergerin kanssa alkanut musiikillinen taival on ollut pitkä.

– Kai tästä salaa itselleen ammattia toivoi, mutta tuskin uskoin, että oltaisiin näin kauan yhdessä. Tosin, siinä iässä kolmekymppinenkin tuntui jo vanhalta, piakkoin 40 vuotta täyttävä kitaristi muistelee.

– Mutta nuoreksi sitä itsensä tuntee, kun festareilla katselee muita esiintyjiä, Koivusaari myhäilee, viitaten yhä kiertäviin lapsuutensa idoleihin, kuten WASP tai Saxon.

Mutta siinä missä kyseisten orkesterien nykysuosio perustuu nostalgialle, on Amorphis luomisvoimansa huipulla. Kuin todisteena vankasta uskostaan tuoreimpaan levyynsä, tarjoaa yhtye faneille todellisen namupalan. Helsingin The Circus -klubilla järjestettävällä levynjulkaisukeikalla kuullaan uusi albumi kokonaisuudessaan livenä.

Amorphiksen Circle –levy kaupoissa 19. huhtikuuta.

toimitus