Tässä on palvelutalon ruokalistan top 3: puurot, keitot ja maksalaatikko

Urmo ja Hilkka Virtanen syövät lähes päivittäin ravintolapäällikkö Tarja Saarisen suunnittelemia aterioita. Keittiöhenkilökunta avustaa tarvittaessa henkilökohtaisesti asiakkaita ja varmistaa, että jokaisen lautaselta löytyy monipuolinen valikoima päivän ruokalistasta.

Heli Koivuniemi

Puolukkahyveestä saa nopean ja herkullisen jälkiruuan.

Heli Koivuniemi

Siskonmakkarakeitto on klassikko ja maistuu niin palvelutalon asukkaille kuin lapsiperheille.

HKScan

Palvelutalo Wilhelmiinan eteisaulasta leijailee ruuan tuoksu. Ruokasalin seinäkello lähestyy yhtätoista, kun salissa alkaa rauhallinen vipinä.

Talon asiakkaat saapuvat rollaattoreilla ja ulkopuoliset taksikyydillä. Tänään on tarjolla tomaattikastikkeessa muhinutta broilerin paistileikettä, täytettyjä kesäkurpitsoja ja puolukkahyvettä.

 

Pullien paisto-uuni on tarkoituksella salin puolella.”

Ruoka-annosten värisommittelu hivelee silmiä: punaista, oranssia, keltaista ja vihreää. Tuoreet persiljat toimivat väripilkkuna tomaattikastikkeessa ja perunamuusin päällä. Se ei ole sattuma.

 

– Ikäihmisten annoksissa on tärkeää panostaa erityisesti väreihin ja ulkonäköön, ravintolapäällikkö Tarja Saarinen myöntää.

Väriä annoksiin saadaan kasviksilla, marjoilla, hedelmillä ja tuoreilla yrteillä:

– Punajuurikeitto on yksi värikkäimmistä ruuista.

Myös tuoksu nostattaa ruokahalua.

– Siirsimme pullien paistouunin tarkoituksella keittiöstä salin puolelle, jotta pullan tuoksu leviäisi saliin.

Keittiöhenkilökunta houkuttelee henkilökohtaisesti ruokajonossa myös passiivisimpia asiakkaita maistamaan erilaisia ruokalajeja.

Keittiössä kiinnitetään huomiota siihen, että raaka-aineet ovat laadukkaita ja rakenne pehmeä. Broilerin paistileikkeet ovat Saarisen mukaan helppoja syödä. Lisäksi ne ovat maukkaita.

Saarinen suosii esikypsennettyjä raaka-aineita aina, kun vain mahdollista. Saman lopputuloksen saa hauduttamalla, jos siihen on aikaa.

 

Ruuat saavat olla maukkaita, mutta eivät liian maustettuja.”

 

Ikäihmisten ruuat saavat Saarisen mukaan olla maukkaita, mutteivät liian maustettuja. Saarinen varmistaa, että pippurisuus, suolaisuus, makeus ja happamuus ovat kohdallaan. Parhaimmillaan mausteet korostavat raaka-aineen omaa makua, mutta eivät peitä sitä.

Vaikka asiakkaille valkopippurin maku on tuttu, Saarinen ei käytä sitä.

– Valkopippurista tulee ruokaan helposti ikävä maku, jos sitä laittaa liikaa. Cayennepippuria sen sijaan käytän ripauksen esimerkiksi sienikeitossa. Lohen kanssa sopivat tilli, sitruuna, sitruunapippuria ja chili.

Mitkä ruuat ovat senioriasiakkaiden kärkilistalla?

– Kyselyissämme suosikiksi nousevat koti- ja perinneruuat. Keitot, kiisselit ja puurot ovat myös mieluisia. Jos kanakeitossa on ollut runsaasti vihanneksia, osa on toivonut, että kanaa ja perunaa olisi enemmän, muita vihanneksia vähemmän. Maksalaatikko on ollut myös hyvin suosittu ruoka.

Mutta mitä sanovat Virtaset lounaasta?

Wilhelmiinan asukkaat Hilkka, 84, ja Urmo Virtanen, 89, käyvät lähes päivittäin ruokalassa lounaalla.

– Eilispäivänä tarjottu mustamakkara maistui pitkästä aikaa hyvältä. Karjalanpaistikin on herkullista, muttei ehkä yhtä hyvää kuin lapsuudenkodissani, Urmo Virtanen sanoo.

Hänen vaimonsa tunnustautuu kaikkiruokaiseksi, ainoastaan makkarasta hän ei välitä.

– Olen ollut lapsesta asti kaikkiruokainen. Jos en jostain ruuasta erityisesti pidä, syön sen turhia mukisematta.

Aamiaisen aviopari syö yleensä asunnossaan. Vaimo nauttii muun muassa riisipuuroa kahvin kanssa, kun aviomiehelle maistuvat maissilehdet eli maissihiutaleet ja kahvi.

– Kaupasta ostamme pieniä, kevyitä ruokatarvikkeita ja lähinnä mielitekoja, Hilkka Virtanen sanoo.

– Parasta ulkona syömisessä on, ettei kotona tarvitse kokata ja varsinkaan tiskata, Urmo Virtanen lisää.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi