Personal trainereilla riittää kysyntää

Personal trainer Jussi Uusitalo (vas.) varmistaa, että Jussi Reima tekee liikkeet oikein.

Personal trainer, eli omavalmentaja tai henkilökohtainen valmentaja, tekee asiakkaalleen paljon muutakin kuin kuntosaliohjelman. Henkilökohtainen valmentaja auttaa motivoimaan ja saavuttamaan omat tavoitteet.

– Personal trainerin työhön kuuluu oikeastaan mitä tahansa. Tärkeintä on olla henkisenä tukena ja tsempata. Asiakkaalle kehitetään treeniohjelma ja myös ruokavalio on suuressa osassa. Tavoitteena on aina, että elämänlaatu paranee, kertoo Elixia Centrumin personal trainer Jussi Uusitalo.

Omavalmentaja kanssa sovitaan aluksi tavoitteet, ja niiden pohjalta laaditaan harjoitteluohjelma. Personal trainer seuraa koko treenin ajan vierestä ja huolehtii, että harjoittelu on turvallista ja tehokasta.

– Suurimman hyödyn asiakas saa ohjauksen yhteydessä. Varmistan, että liikkeet tulevat tehtyä oikein ja täydellä teholla.

Henkilökohtaisten valmentajien käyttö on yleistynyt viime vuosien aikana Suomessa voimakkaasti. Jos mennään joitakin vuosia taaksepäin, niin omavalmentajan käyttö miellettiin vain herrojen herkuksi tai julkkisten etuoikeudeksi. Nykyään personal trainerin kanssa harjoittelevat ihan tavalliset ihmiset.

– Asiakkaita on laidasta laitaan 18-vuotiaista kundeista 70-vuotiaisiin rouviin. Naisia on kuitenkin merkittävästi enemmän asiakkaina. Monet miehet luulevat jo tietävänsä, miten salilla treenataan.

Treenaajien tavoitteet vaihtelevat 20 kilon painonpudotuksesta hauiksen kasvattamiseen.

– Monilla on tavoitteena painonpudotus ja toiset haluavat lisätä lihasmassaa. Valmiiksi hyvässä kunnossa olevat haluavat kehittää treeniään entisestään personal trainerin kanssa. Aina kun voi olla paremmassa kunnossa, Uusitalo toteaa.

Asiakaskirjon ollessa hyvin laaja, tarvitaan valmentajaltakin muuntautumiskykyä. Uusitalolla voi hyvin olla kahdeksankin ohjausta saman päivän aikana.

– Tärkeintä on löytyy yhteinen sävel asiakkaan kanssa ja se paras tapa toimia, koska kaikki ovat erilaisia. Jokaisen viereen ei voi mennä kovaäänisesti huutamaan ja tsemppaamaan. Tässäkin on joskus sattunut erehdyksiä, mutta niistä olen oppinut, Uusitalo sanoo naureskellen.

Erilaisten asiakkaiden lisäksi myös personal trainerit ovat erilaisia.

– Osa on rauhallisempia ja toiset taas ovat hyvinkin energisiä ja käyttävät paljon ääntä. Omana vahvuutenani näen ammattitaidon ja kovan tsemppaamisen. Olen vaativa, mutta annan itsestäni myös paljon.

Yksi Uusitalon vakioasiakkaista on 55-vuotias Jussi Reima. Reima aloitti treenaamisen personal trainerin ohjauksella vuosi sitten kuntouttaakseen itseään vakavan sairaalareissun jälkeen.

– Tavoitteena aluksi oli peruskunnon kasvattaminen. Tarvitsin avuksi koulutetun ihmisen, kun en itse tiennyt mitä tehdä. Mitään dramaattista kuuden vaatekoon pienennystä en lähtenyt hakemaan.

Reima kokee, että omavalmentajasta on ollut paljon hyötyä.

– Tuloksia olen saavuttanut. Arvokkaita on konsultaatio, jota saan koko harjoittelun ajan. Tiedän tekeväni oikein ja harjoittelu on tehokkaampaa, Reima sanoo tyytyväisenä.