Paikalliset

Domino halutaan nostaa alkuaikojen loistoonsa

Dominon salissa on säilynyt 50-luvun tunnelma.

Tomi Kangasniemi


Reino Vahterin kädet totisesti tietävät mitä tekevät. Filmikela siirtyy paikoilleen vuodelta 1956 peräisin olevaan Victoria VR -koneeseen vankalla ammattitaidolla.

– Tämä on aika vastuullista hommaa. Filmin poikkimeno on aina riski, mutta aika harvoin niin on tapahtunut. Parikymmentä sekuntia siinä menee, kun se vaihdetaan. Täällä on onneksi helppo rata ja vähän huonommatkin menevät läpi, 82-vuotias koneenkäyttäjä kertoo.

Olemme Domino-elokuvateatterin konehuoneessa, ja Vahteri on asettanut pyörimään Turku illalla –pätkän. Kolmen minuutin mittainen filmi on vuodelta 1957 ja kertoo Turun mainosvaloista. Pätkässä nähdään myös palanen elokuvahistoriaa, kun kuvissa esitellään Dominoa. Vanhassa teatterissa käy melkoinen kuhina.

– Domino oli Turun johtava teatteri ainakin 30 vuotta. Kaikki näytökset myytiin loppuun. Viikolla oli aina puoli seitsemältä ja puoli yhdeksältä näytöksiä. Sunnuntaisin oli neljä näytöstä, Vahteri kertoo.

Vahteri on tosiaan työskennellyt Dominossa siitä asti, kun se kesäkuussa 1956 avattiin. Koneenkäyttäjän kurssin hän oli suorittanut jo 1951 ja ehti pyörittää näytöksiä Rialtossa ennen Dominoon tuloaan.

Domino oli 50-luvulla yksi Nil-Kinon viidestä teatterista Turussa. Nil-Kinolla oli Turussa satakunta työntekijää. Dominostakin löytyi kaksi kassaa, makeismyyjä, kaksi vahtimestaria, koneenkäyttäjä, siivooja ja juoksupoika.

Vahteri toimi pitkään koneenkäyttäjänä siviilityönsä ohessakin. Jäätyään 17 vuotta sitten eläkkeelle Starkilta, on ammattitaidolle riittänyt yhä käyttöä.

– Täällä toimi parhaimmillaan seitsemän elokuvakerhoa. Oli esimerkiksi Turun elokuvakerho, Kinokopla, arkiston kerho ja eläkeläisten ja lasten kerhoa, Vahteri ynnää.

Nyt kerhojen toiminta on joko loppunut tai siirtynyt muualle. Viimeksi Kinokopla siirsi näytöksensä Logomoon.

Ilman käyttöä ei Dominon 624 katsojaa vetävä sali kuitenkaan ole. Tilojen omistaja ML Media Liv esittää parhaillaankin salissa elokuvia.

– Nyt näytetään esimerkiksi Casablancaa, ja haluaisimme näyttää enemmänkin klassikoita, Buster Keatonia ja Ohukaista ja paksukaista, Mikko Syrjänen visioi.

Syrjänen uskoo, että klassikoita tulevat katsomaan myös nuoremmat ikäpolvet vaikka sitten vanhempiensa seurassa.

– Ja Reinoa tarvitaan taas, kun kaikki filmit eivät ole digitaalisessa muodossa.

Syrjäsen mukaan Dominon sali pitää nyt nostaa vanhaan loistoonsa uudelleen.

– Tarkoitus on myydä nostalgiaa ja tunnelmaa.

Dominon kesän näytöksissä on luvassa muun muassa Charlie Chaplinin parhaita paloja non-stoppina ja Marlene Dietrichin tähdittämä Sininen enkeli. Turkulaisväriä tuo Niko Kostetin Christian Dreadful.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat