Tiedätkö missä on Liljalaakso?

Tiedäthän Liljalaakson, siinä Länsinummen kupeessa? Se on tavallaan Kuninkojaa eli ihan Myllyn alueen vieressä. Kuuluu Runosmäen kaupunginosaan. Et tiedä? Ei se mitään. Kohtalotovereita lienee paljon. Nimi pysynee vieraana suurelle osalle turkulaisia vielä pitkään.

Liljalaakson nimi ei perustu historiaan. Alueella on runsaasti erilaisiin sipulikukkiin perustuvia kadunnimiä. Perennakylä oli ensimmäinen ehdotus, mutta kaavoittaja ei siitä innostunut. Nyt Liljalaakso lukee kaikissa virallisissa kartoissa.

– Kaikki uusia alueita ei nimetä erikseen. Liljalaakso on alueella puistonnimenä ja sen ottaminen aluenimeksi perustuu kansalaisaloitteeseen. Liljalaakso näkyy bussilinjan päätepysäkin nimenä, Turun kaupungin kaavoitusarkkitehti ja nimistötoimikunnan esittelijä Iina Paasikivi sanoo.

Kaikki paikat eivät tosiaan saa virallista nimeä, mutta kansalla on alueille tunnistenimi. Nimi perustuu usein rakennuttajan markkinointinimeen, jollaisia Paasikivi kutsuu grynderinimiksi. Esimerkiksi West park ei ole kaupunginosa tai asuinalue, mutta markkinointinimi on vakiintunut käyttöön. Alue sijaitsee Mälikkälän kaupunginosassa.

Pihlajaniemen kaupunginosan kerrostaloaluetta myytiin 1990-luvulla Majakkarantana, joka taas on oikein painettu karttoihin. Jopa vanhemmat asuinalueet Hepokulta ja Nättinummi ovat alun perin rakennuttajan keksimiä markkinointinimiä. Nekin ovat vakiintuneet karttoihin ja kansan käyttämiksi.

Alue saa usein nimensä kaavassa käytetyn nimen mukaan. Tällä hetkellä Turussa on tekeillä muun muassa Telakkaranta, Linnanfältti ja Alfa Barkerin alueet, jotka on nimetty alkuperäisen kaavanimen mukaan.

Samalla alueella voi olla monta eri kutsumanimeä, mutta virallisissa kaupungin papereissa on olemassa tarkat aluerajat. Turku on jaettu yhdeksään suuralueeseen, joissa taas on vaihteleva määrä kaupunginosia. Niitä on yli 130, mikä on Iina Paasikiven mukaan Turun kokoluokan kaupungille suuri määrä.

Tässäkin kohtaa virallinen ja todellinen ovat toisinaan janan eri päissä. Kukaan turkulainen ei puhu keskustan II-, IV- tai VIII-kaupunginosista, mutta nimet Vartiovuori, Martti ja Port Arthur kertovat kaikille sijainnin. Marttia käytetään mieluusti kuvaamaan alueita, jotka eivät ole Marttia, mutta Martin nimellä voi asunnonmyyntihetkellä laittaa kämppään imagolisähintaa.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva
Teemu Nurmi