Paikalliset

Turussa kuullaan historiallinen Matteus-passio

Intendentti Sami Palsio sytyttää kynttilää Turun tuomiokirkossa. Samoja lyhtyjä nähdään historiallisessa jumalanpalveluksessa hiljaisella viikolla.

Eeva Lehtinen

Turun tuomiokirkossa pääsee hiljaisella viikolla kokemaan ainutlaatuisen historiallisen jumalanpalveluksen, sillä Kuninkaantien muusikot esittävät iltavesperissä Melchior Vulpiuksen Matteus-passion. Matteus-passio on tiettävästi ensimmäinen Turun tuomiokirkossa ja koko Suomessa esitetty moniääninen kirkkomusiikkiteos.

– Varhaisten historiallisten dokumenttien perusteella voidaan sanoa, että juuri tämä passio esitettiin jumalanpalveluksessa Turussa vuonna 1672, kertoo Kuninkaantien muusikoiden intendentti Sami Palsio.

Vulpiuksen Matteus-passio täyttää tänä vuonna 400 vuotta, sillä teos julkaistiin ensimmäisen kerran Saksassa vuonna 1613. Seuraavien vuosikymmenten aikana passion nuotti kulkeutui pohjolaan ja siitä muodostui Suomen passioperinteen alkulähde.

Teoksen historiallinen tausta Turussa ja teoksen syntymästä kuluneet tasavuodet ovat innoittaneet Kuninkaantien muusikoita tarjoamaan yleisölle mahdollisuuden kuulla tämä mielenkiintoinen teos sen juhlavuonna. Teos itsessään ei ole tunnettu, mutta Kuninkaantien muusikot ovatkin erikoistuneet eurooppalaisten säveltäjien teosharvinaisuuksien esittämiseen.

– Olen suunnitellut tämän harvinaisen passion esittämistä yli kymmenen vuotta. Monet tietävät Bachin Matteus-passion, mutta Vulpiuksen sävellys on unohdettu ja kadonnut, Palsio sanoo.

Matteus-passio ja koko jumalanpalvelus kuullaan kokonaisuudessaan vanhalla suomen kielellä. Jumalanpalvelus Turun tuomiokirkossa järjestetään muutenkin täsmälleen samalla tavalla kuin vuonna 1672. Historiallisen jumalanpalveluksen jäljentäminen on vaatinut paljon taustatyötä. Professori Erkki Tuppurainen laati sapluunan historiallisesta jumalanpalveluksesta ja professori Kaisa Häkkinen translitteroi Matteus-passion vanhalle suomen kielelle.

– Vanha suomen kieli on erittäin mielenkiintoinen. Siitä on kuitenkin helppo saada selvää, ainakin jos vähääkään tietää, mistä puhutaan, Palsio toteaa.

– Tuohon aikaan myös soittimet olivat kielletty hiljaisella viikolla, joten meidän esityksessämmekään ei ole soittimia, Palsio selventää.

Palsio kokee passioesityksen olevan myös kulttuurihistoriallisesti merkittävä.

– Esitys on merkittävä niin kirkkomusiikin kuin Suomen historiankin kannalta. Vastaavanlaista on koettu viimeksi 300 vuotta sitten, joten yleisöllä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus päästä mukaan historialliseen jumalanpalvelukseen.

Melchior Vulpiuksen Matteus-passio Turun tuomiokirkossa 27.3. klo 18.00.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat