Paikalliset

Sairaalakouluun tullaan kun ei jaksaisi käydä koulua

Kiinamyllyn koulussa opettajat huolehtivat erityisesti siitä, että kouluun on mukava tulla.

Kiinamyllyn sairaalakoulussa opetusryhmät ovat pieniä.

Viivi Sihvonen

Kiinamyllyn koulussa ei ole aina 45 minuutin oppitunteja, ei koulupihaa eikä välituntikelloa. Sen sijaan koululla on hymyileviä opettajia, joiden sydämenasiana on opettaa ja tukea, on elämäntilanne sitten mikä tahansa.

– Meillä on hyvinkin tiukat kriteerit sille, että lapsi pääsee meille. Muuten oven takana olisi hirveän pitkä jono. Se ei ihan riitä, että vähän harmittaa käydä koulua, koulunjohtaja Tapani Jokela kuvailee.

Kiinamyllyn koulu vastaa sairaalaopetuksesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella peruskouluikäisille, jotka ovat hoidossa Tyksin lastenkilinikan, lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian osastoilla tai joilla on lasten- tai nuorisopsykiatrinen avohoito meneillään.

– Tämä on se niin sanotusti viimeinen paikka, kun omassa koulussa tai kunnassa on pyritty tekemään jo kaikki mahdollinen. Ellei koulunkäynti sittenkään onnistu, sitten lapsi tai nuori tulee meidän kouluun.

Tilanteet voivat olla joskus hyvinkin haastavia. Yksi oppilas ei ollut käynyt kahteen vuoteen koulua, kun hänet vihdoin tiiviin verkostotyöprosessin jälkeen saatiin Kiinamyllyn kouluun. Joskus kyse on siitä, että lapsi ei sairautensa takia jaksa keskittyä opetukseen isossa ryhmässä.

Sairaalakoulun opetusryhmässä on pääsääntöisesti viisi lasta tai nuorta, koulu antaa myös tarvittaessa yksilöopetusta.

– Jokaisen oppilaan tilanne kartoitetaan verkostotyön puitteissa ja jokaiselle laaditaan yksilölliset oppimistavoitteet. On selvää, ettei esimerkiksi syöpää sairastava tai masentunut oppilas voi edetä opinnoissa samaa vauhtia kuin terve ja toimintakykyinen oppilas, Jokela toteaa.

Kiinamyllyn koulu toimii kolmessa osoitteessa. Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenklinikan yhteydessä on yksi opetusyksikkö, toinen toimii Kaivokadulla nuorisopsykiatrisen osaston yhteydessä. Koulun pääyksikkö sijaitsee toimistotalo Triviumissa.

– Voi tuntua kummalliselta, että koulu toimii tällaisissa tiloissa, mutta oppilaat pitävät paikkaa hyvänä. Jos nuori on kokenut esimerkiksi koulukiusaamista, tänne on helppo tulla, kun ei tarvitse kulkea koulupihan läpi.

Myös koulupäivät ovat hyvin erilaisia kuin tavallisissa kouluissa.

Oppituntien pituus vaihtelee ja ulkoilemaan lähdetään, kun tulee sopiva hetki. Myös opintoretkiä järjestetään paljon.

– Uskon eläinavusteiseen opetukseen, siksi meillä käy koulussa koiria ja kissoja ja koululta käydään hevostalleilla, Jokela kertoo.

Sairaalakoulu toimii kiinteässä yhteistyössä Tyksin hoitotiimien , Turun kaupungin lasten- ja nuorisopsykiatrisen ja aluepoliklinikkojen hoitotiimien kanssa.

Keskusteluyhteyttä pidetään tiiviisti myös oppilaan vanhempiin, omaan kouluun sekä tarvittaessa sosiaalitoimeen.

– Lapsi viipyy koulussamme alle kuukaudesta –12 kuukautta. Tavoitteena on, että oppilas voi siirtyä nivelletysti joko takaisin omaan kouluunsa tai sitten räätälöidään uusi alku uudessa koulussa.

Kouluun tulee
oppilaita
24 kunnasta

Kiinamyllyn koulua hallinnoi Turun kaupungin sivistystoimiala, mutta koulu palvelee kaikkiaan 24 kuntaa. 365 oppilaasta oli viime vuonna 118 Turusta, loput Turun naapurikunnista. Oppilaat käyvät Kiinamyllyn koulua päivittäin jopa 70 kilometrin matkan takaa.

Turun kaupungin sivistystoimiala on irtisanonut 1.8.2015 alkaen naapurikuntien sopimukset koulupalveluista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat