Viihde

Velipuolikuu-kirja paljastaa: Näin syntyi pääsiäishanukas-sketsi

1980-lukulaisen sketsisarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Kari Kyrönseppä kirjoitti Velipuolikuun saloja avaavan kirjan.

Pääsiäishanukkaan valmistamista kuvaavassa Velipuolikuun sketsissä Kari Heiskanen näyttelee hanua, jonka Pirkka-Pekka Petelius peittelee voitaikinaan ennen uuniin laittoa.

Kari Kyrönseppä

Legendaarista Velipuolikuu -sketsisarjaa ryhdyttiin tekemään uudestaan 2000-luvun alussa.

– Meillä oli useita käsikirjoitussessioita ja studiotiimi kasassa. Tarkoituksena oli tehdä lisää Velipuolikuuta samalla porukalla, kertoo sarjan ohjaaja-käsikirjoittaja Kari Kyrönseppä .

Tekijät kuitenkin huomasivat, että jotain oli kadonnut: sketsit olivat raskaanoloisia ja niissä oli mukana turhan tummia sävyjä.

– Päätimme itse perua koko jutun.

Viime keväänä Kyrönseppä tapasi Velipuolikuun tekijöitä, ja he yrittivät keksiä syytä siihen, miksi sarjasta, jonka ensiesitys oli tv:ssä 1983–84, tuli niin suosittu.

Tapaamisessa olivat mukana myös Pirkka-Pekka Petelius ja Kari Heiskanen .

– Oleellista oli se, että sarjan tekeminen osui työhistoriassamme aikaan, jolloin olimme hyvin energisiä ja luovia, Kyrönseppä toteaa.

Onnistumiseen vaikutti myös se, että sketsejä tehdessä Kyrönseppä antoi näyttelijöille suunnan, mutta ohjakset olivat löysällä.

– Oli sellainen ”saa tehdä” -meininki. Näyttelijöillä saattoi myös olla lisäideoita sketseistä, jos kuvausaikaa jäi: tehtäisiinkö vielä tällainen.

Velipuolikuu herätti huomiota aikaisemmista huumoriohjelmista poikkeavalla sisällöllään. Sketsit olivat myös aiempaa nopeampia.

– Sketsejä oli vaikeista ja törkeistäkin aiheista. Asioita ei esitetty aggressiivisella tavalla, vaan ne jemmattiin sketseihin.

80-luvulla ei vielä kukaan tullut kaapista ulos. Se oli vähän sellaista seksitabujen rikkomista.”

Kevään tapaamisessa tekijätiimi myös yllättyi siitä, kuinka paljon sarjassa on seksuaalista suuntautumista käsitteleviä juttuja.

– 1980-luvulla ei vielä kukaan tullut kaapista ulos. Se oli vähän sellaista seksitabujen rikkomista, mikä oli kuulemma näyttelijöillekin hyvin vapauttavaa, Kyrönseppä jatkaa.

Hän mainitsee esimerkkinä sketsin, jossa ay-miehet ovat saunassa ja yksi heistä on riemukas homoseksuaali.

Sarjaa käsikirjoittivat Kyrönsepän, Peteliuksen ja Heiskasen lisäksi Heimo Holopainen .

– Kaikki sketsit oli valmiiksi käsikirjoitettu ja niitä harjoiteltiin ennen kuvauksia. Minä kävin läpi kaikki kirjoitetut tekstit ja raakkasin osan pois.

Kuinka syntyi pääsiäishanukas-sketsi?

– Petelius ja Heiskanen olivat matkalla ruokatunnille alkaneet puhua juutalaisista, heidän ruuistaan ja kohtalostaan.

He saivat idean juutalaisesta ruuasta: laitetaan ihminen taikinan sisään ja uuniin.

– Siitä voi tulla kaikenlaisia mielleyhtymiä. Siinä on seksuaalisävyjäkin: kaveri sivelee toista voilla ja hunajalla, Kyrönseppä sanoo.

Velipuolikuu-kirja

Kari Kyrönsepän kirjoittama Velipuolikuun vetovoima – Pääsiäishanukkaan valmistus ja muita sketsiohjeita ilmestyy lokakuussa.

Kirjassa on Velipuolikuun sketsejä litteroituna eli tekstiversiona. Tämä palvelee heitä, jotka edelleen yrittävät muistaa ulkoa legendaaristen sketsien repliikkejä.

Kuvituksena on Kyrönsepän ottamia valokuvia Velipuolikuun kuvauksista.

Lisäksi kirjassa on sarjan tekijöiden pohdintaa sen tekemisestä. Oman näkemyksensä Velipuolikuusta kertovat Jukka Virtanen ja Petteri Summanen.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat