Vaalikoneemme on nyt avattu!

Vapaa-aika

Kaupunginosat esittäytyvät arjen puuhastelujen kautta

Pia Jalkanen kävi maanantaina Kähärissä Liisa ja Seppo Peltomaan pihalla kuvaamassa omenapuun oksien leikkuuta, jossa oli avustamassa pitkäaikainen tuttava Lasse Lindblom latvasaksiensa kera.

Teemu Nurmi

Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta käynnistyneiden Kaupunginosaviikkojen yhteydessä järjestetään tänä vuonna tavallisten turkulaisten arjesta ja etenkin asumisesta kertova Kurkistus kaupunginosiin -valokuvausprojekti. Projektin toteuttajan Kulttuuriosuuskunta Jatkojohdon viisi valokuvaajaa käyvät toukokuun aikana kuvaamassa kotitouhuja Nummenpakalla, Pohjolassa ja Raunistulassa, Takakirveessä ja Kärsämäessä, Länsi-Turussa sekä Martissa.

Pia Jalkanen on käynyt kuun alkupuolella valokuvaamassa Länsi-Turussa, muun muassa Kähärin Tommilantiellä, ikäihmisiä, heidän ystäviään sekä ihmisiä, jotka mahdollistavat vanhusten asumisen kotona. Jalkanen valitsi Länsi-Turun, sillä hän on asunut lähes koko lapsuutensa alueella. Jalkasta kiehtoi myös Hepokulta, jonka vanhusten elämä ja selviytyminen kotioloissa kiinnosti häntä.

– Vanhukset kiinnostavat siksi, että heillä on niin paljon elämänkokemusta ja viisautta meille nuoremmille tarjottavana. Vanhukset teemana laajeni käsittämään myös läheiset ihmiset, koska itseäni kiinnostaa yhteisöllisyys ja auttaminen ylipäänsä, Pia Jalkanen kertoo taustaa kuvausteemansa valinnalle.

Pia Jalkanen osallistui Hepokullan seurakuntatalolla pidettyyn kevätjuhlaan, jossa hän pääsi kertomaan vanhuksille projektistaan. Juhlan kautta Jalkanen löysi ensimmäiset kuvattavansa. Hän kertoo saaneensa paljon apua myös alueella asuvilta tuttaviltaan.

– Lähinnä internet-näyttely, joka on projektin ensimmäinen näyttely, on herättänyt pienoista epäilyä. Se on erittäin ymmärrettävää. Onhan internet nuoremmillekin haastava ympäristö.

Jalkanen sanoo huomanneensa, että hänelläkin on kuvaustilanteissa noussut yllättävän paljon tunteita pintaan. Päällimmäinen tunne liittyy kuitenkin arvostukseen ja ihailuun.

– Kameran eteen asettuminen, varsinkin tämän teeman puitteissa, on varmasti haastavaa, Jalkanen arvioi.

Hän haluaa kuvillaan kertoa kohteidensa elämänkokemuksesta. Arjessa saattaa olla yllättäviä haasteita, mutta se että myöntää itselleen omien voimiensa rajallisuuden ja pystyy ottamaan apua vastaan, on ihailtavaa.

– Jollain tapaa haluaisin myös herätellä ihmisiä laajemminkin katsomaan ympärilleen ja tarjoamaan apua sitä tarvitseville. Ainakin näiden kohtaamisten perusteella ilo on molemminpuolista, Pia Jalkanen sanoo.

Jokaisen kaupunginosan kuvat ovat tosiaan erikseen näytillä internetissä, mutta myös kohteina olevien kaupunginosissa. Yhteisnäyttely kootaan pääkirjaston tieto-osastolle elokuussa 2013.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat