Paikalliset

Kyllä vai ei toriparkille - tässä perustelut

KESKUSTA Tarvitaanko toriparkkia vai ei? Turkulainen kokosi kyllä- ja ei-leirin kommentit.

Toriparkin kohtalo puhuttaa Turun valtuustoa jälleen maanantaina.

Viivi Sihvonen


TORIPARKILLE KYLLÄ

Kokoomuksen valtuustoryhmän pj Lauri Kattelus

1. Tärkeintä keskustan kehittämisessä

– Turun keskusta on kaupungin ja koko maakunnan tärkein kauppakeskus, ja pysäköinnin kehittäminen on olennaista keskustan elinvoimaisuuden säilyttämisessä. Toriparkki on tärkein yksittäinen hanke keskustan kehittämisessä. Muita keinoja ovat esimerkiksi keskustan tarpeellinen täydennyskaavoitus ja -rakentaminen sekä joukkoliikenteen kehittäminen.

2. Työpaikkoihin kaikilla kulkumuodoilla

– Keskusta on myös työpaikkakeskittymä. Työpaikkojen on oltava helposti saavutettavissa kaikilla kulkumuodoilla. Tästäkin syystä pysäköintiä on kehitettävä.

3. Toriparkki työllistää

– Toriparkki on Turun mittakaavassa valtava investointi. On koko talousalueen etu, että tällainen yksityinen investointi toteutuu. Rakennusvaihe tuo työtä ja toriparkki parantaa Turun keskustan houkuttelevuutta yritysten sijaintipaikkana. Epäselvän tilanteen takia esimerkiksi investoinnit liiketiloihin seisovat. Tämä näkyy nyt tyhjinä liiketiloina. Esimerkiksi Oulussa maan alle keskustassa sijoitettu parkkiratkaisu loi massiivisen investointibuumin.

4. Kaupunki ei päätä Louhesta

– Osa toriparkin vastustajista on sitä mieltä, että keskustan pysäköintipaikkojen tarve ratkeaisi Louhea laajentamalla. Laajennus ei kuitenkaan ole Turun kaupungin päätettävissä, sillä kyseessä on yksityinen yritys, kuten toriparkinkin taustalla on. Turun kaupunki ei voi tehdä investointipäätöksiä yritysten puolesta.

5. Kaava on jo hyväksytty

– Valtuusto on jo hyväksynyt kaavan ja se on käynyt kaikki oikeusasteet läpi. Nyt olisi aika aloittaa toteuttaminen. Toivottavasti toriparkin vastustajatkin uskovat demokratiaan ja oikeuslaitokseen eivätkä enää jarruta keskustan kehittämistä.

TORIPARKILLE EI

Vihreiden valtuustoryhmän pj Elina Rantanen

1. Toriparkki on 70-luvun kaupunkisuunnittelua

– Toriparkki on menneisyyden hanke. Sen sijaan, että kaupunkia kehitettäisiin 70-luvun kaupunkisuunnittelun keinoin, vihreät haluaa katsoa tulevaisuuteen. Turun keskusta ei voi koskaan kilpailla automarkettien kanssa samoista vetovoimatekijöistä, joten sitä ei pidä kehittää samoilla keinoilla. Keskusta kehittyy lisäämällä viihtyisyyttä laajemmilla autottomilla alueilla, tapahtumilla, pikaratikalla ja pyöräteillä. Tyhjiä liiketiloja ei täytetä uusilla parkkipaikoilla, vaan edullisemmilla vuokrilla ja kehittämällä keskustaa kokonaisuudessaan omaleimaiseksi kaupunkilaisten olohuoneeksi.

2. Louhen laajentaminen järkevämpää

– Toriparkkia ei tarvita, koska nykyisissä parkkiluolissa on tilaa. Turussa on jo Louhi, josta pääsee suoraan torille. Jos Louhen kapasiteetti loppuu, on sen laajentaminen kallioon huomattavasti parempi vaihtoehto kuin kokonaan uuden parkkiluolan rakentaminen savimaahan.

3. Torikaupalla ei takuita

– Vihreät ei halua torikauppaa myllerrykseen 4,5 vuodeksi, joka arvioidaan toriparkin rakennusajaksi kaupungin selvityksissä. Takuita torikaupan tulevaisuudesta ei ole. Puutori autioitui, vaikka sen alla olevan parkkiluolan piti tuoda sinne eloa.

4. Joukkoliikenne kärsii

– Joukkoliikenne kärsii toriparkin rakentamisen ajan. Joukkoliikenteen tappion kustannukset sekä parkkiluolan riskit koituvat veronmaksajien kukkarolle.

5. Suurin osa turkulaisista vastustaa

– Yleisradion selvityksen mukaan valtaosa turkulaisista vastustaa toriparkkia. Myös suuri osa turkulaisista yrittäjistä vastustaa sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat