Paikalliset

Klovnipäivä piristää sairaiden lasten arkea

Klovnitohtorit Skrätsch ja V.A. Hinko piristävät potilaita TYKSin lasteklinikalla.

Eeva Lehtinen

Turun ylisopistollisen sairaalaan lastenklinikalla sairaalaklovnit ovat piristäneet lasten arkea kymmenen vuoden ajan. Arki sairaalassa on usein tylsää rutiineineen ja aika käy helposti pitkäksi.

– Sairaalassa joudutaan tekemään kurjia toimenpiteitä ja hoitoja, jotka saattavat pelottaa. Lisäksi lapsella itsellään, kuten koko perheellä, on huoli hänen terveydestään. Lapsi on lapsi myös sairaalassa, joten haluamme piristää häntä ja perhettä, Sairaalaklovnit ry:n toiminnanjohtaja Aino Viertola kertoo.

Sairaalaklovnit tarjoavat lapsille ja heidän perheilleen pienen hullutteluhetken keskellä sairaala-arkipäivää.

– Klovnit saavat lapset hetkeksi unohtamaan sairautensa ja antavat luvan hyvälle mielelle ja naurulle. Lapselle voi myös olla hyvin tärkeää nähdä äitinsä vaihteeksi nauravan iloisena, Viertola sanoo.

Klovnien on otettava huomioon sairaala toimintaympäristönä. Heidän on muun muassa hallittava sairaaloissa tarvittava hygieniaosaaminen.

– Klovnien täytyy tuntea hygienia-asiat hyvin ja tietää esimerkiksi, miten eristyshuoneiden ovia käytetään, Viertola toteaa.

– Emme kosketa, emmekä hoivaa lapsia, muuten kuin naurun kautta, Turun kantaklovni Heidi Fredriksson lisää.

Toiminnan tavoitteena on tukea ja auttaa myös henkilökunnan työtä. Klovnitohtoreita saatetaan pyytää rauhoittamaan lasta toimenpiteen ajaksi tai muuten vaan rentouttamaan tilannetta.

– Klovnien herkkyys aistia tunnelmia on erittäin hyvä. He ottavat hienosti huomioon sairaiden lasten arjen ja ymmärtävät eri potilaiden erityispiirteitä, TYKSin ylilääkäri Jussi Mertsola sanoo.

Nykyään sairaalaklovnitoimintaa on kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa ja mukana on 40 koulutettua työlleen omistautunutta klovnitohtoria. Tällä hetkellä klovnit vierailevat TYKSissä yhtenä päivänä viikossa.

– Haaveena olisi saada Turkuun toinenkin toimintapäivä, jotta klovnitohtorit pystyvät vierailemaan kaikilla osastoilla. Tällä hetkellä oleva yksi toimintapäivä on hyvin täynnä ohjelmaa, joten toiselle olisi tarvetta, Viertola kertoo.

Kaikki sairaalaklovnit ovat esiintyvien taiteiden ammattilaisia, niin myös tohtori V.A. Hinko alias Karolina Blom ja tohtori Skrätsch alias Dan Söderholm. Sairaalatohtorit V.A. Hinko ja Skrätsch kiersivät tiistaina lastenklinikalla kokonaisen päivän ”lääkärikierroksella” ja vierailivat potilashuoneissa.

– Klovnipäivät ovat hyvin vaihtelevia ja mielenkiintoisia, mutta ennen kaikkea palkitsevia ja pysäyttäviä. Täällä näkee konkreettisesti, että tekee hyvää ja tällä on vaikutusta, Blom toteaa.

Sairaalassa kiertely eroaa huomattavasti teatterissa esiintymisestä.

– Täällä ei voi esiintyä liikaa, vaan kaikki tapahtuu siinä hetkessä. Täytyy mennä aina kunkin potilaan päivän mukaan ja mukautua tilanteeseen. Teatterin lavalla esiintyjä on pääosassa, mutta täällä se on perhe, Söderholm sanoo.

Sairaalaklovnit ry

Yhdistys on perustettu 2001 ja toimintaa on kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa.

Sairaalaklovnitoimintaa on ollut Tyksissä 10 vuotta.

Toiminnassa on mukana 40 koulutettua klovnia.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat