Paikalliset

Työpäivä alkoi puistojoogalla

Astangajooga on hyvin dynaamista.

Turkulainen

– Mulla on tapana venytellä aamuisin. Venyttelen kylkiä, kun kahvinkeitin tiputtelee kahvia ja pohkeita, kun pesen hampaita, Tellu Luostarinen kertoo normaaleista aamutoimistaan.

Tänä aamuna hän on aloittanut päivänsä toisin. Hän opettelee hathajoogaa Turun Tuomiokirkkopuistossa –  satojen työpaikalleen kiiruhtavien turkulaisten matkan varrella.

Luostarinen on jo pitkään halunnut kokeilla joogaa. Nyt siihen tarjoutui mainio tilaisuus, kun helsinkiläinen kuvataiteilija Riikka Mäkikoskela järjesti yhteisöllisen joogaperformanssin kolmena aamuna Tuomiokirkkopuistossa.

– Olin järjestämässä viime vuonna Lahden torilla vastaavanlaista tapahtumaa. Siitä jäi sellainen olo, että tätä olisi kiva kokeilla vähän isommassakin kaupungissa.

Turkuun Mäkikoskelan toi Turun kaupunkitaidetapahtuma Olohuone 306,4 km².

– Kun oli valmiina tuottajat, jotka hoitivat lupa-asiat, Turkuun oli helppo tulla. Kiitos vain turkulaisille, hän hymyilee.

Joogaperformanssin tarkoituksena oli saada ihmiset kiinnostumaan paitsi lajista myös käyttämään kaupunkitilaa uudella tavalla.

– Harkinnassa oli myös Kauppatori, mutta tämä Tuomiokirkkopuisto oli ehdottomasti parempi paikka. Halusin nimenomaan tänne, koska tämä tuo monikulttuurista ulottuvuutta performanssiin, Mäkikoskela sanoo.

–  Suomessa on vahva ja hieno evankelis-luterilainen perinne, mutta monikulttuurisuus on yhä tärkeämpi osa elämäämme. Kun joogatapahtuma on Suomen luterilaisen pääkirkon ja maan kansallispyhäkön edustalla, se viestittää, että kaikki kukat saavat täällä kukkia.

Mäkikoskelalla oli haaveena, että jonain aamuna myös arkkipiispa Kari Mäkinen osallistuisi työpaikalle mennessään aamujoogaan.

Valittavana olisi kolme erityyppistä joogaa: hathajoogaa, astangajoogaa ja kundaliinijoogaa. Osallistuminen on tehty helpoksi. Puistossa on valmiina joogamattoja ja opastusta. Työmatkan varrella voi hengähtää hetken ja hakea energiaa työpäiväänsä.

– Joogalla on paljon hyviä vaikutuksia. Se parantaa keskittymiskykyä, terävöittää aisteja ja stimuloi, antaa energiaa, Mäkikoskela luettelee.

Hathajoogaa kokeillut Tellu Luostarinen on samaa mieltä:

– Kun on kiirettä, tulee hengitettyä vain yläkeuhkoilla. Joogassa opetellaan hengittämään oikein.

Riikka Mäkikoskela aloitti joogan harrastamisen vuonna 1995, eikä voi joogasta enää luopua.

– Jos harjoituksiin tulee pienikin tauko, huomaan heti, miten keskittymiskykyni heikkenee. Jooga lisää elämänhallintaa. Tuntuu, ettei vain pää vie, vaan mukana on koko keho, hän kuvailee.

Yhteisöllinen joogaperformanssi Tuomiokirkkopuistossa 5.–7.6. kello 6.30–8.

Joogalajejaon monia

Hathajooga on klassista joogaa, jossa edetään hengityksen tahdissa. Lempeä ja kuntouttava joogalaji.

Astangajooga on liikunnallista ja dynaamista joogaa. Lisää lihaskuntoa ja elinvoimaa.

Kundaliinijoogaa sanotaan tietoisuuden joogaksi. Fyysiseen harjoitteluun liittyy syvä rentoutuminen ja meditaatio. Tuo notkeutta ja lisää mielenrauhaa.

Näiden lisäksi on muun muassa yin-, yang-, inner-, purna-, sivananda, sahaja- ja rajajoogaa sekä joogapilatesta.

Lähteet: www.omyoga.fi www.joogaaiora.fi www. himalaja.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat