Paikalliset

Maahanmuuttajat käyvät rippikoulua Mikaelinkirkossa

USKONTO Mikaelinkirkko tunnetaan avustaan turvapaikanhakijoille. Nyt kirkossa käy rippikoulua myös musliminuoria.

Mohammad, Sanaz ja Mohammad käyvät rippikoulua Mikaelinkirkossa. Kirkkoherra Jouni Lehikoinen kertoo, että rippikoulussa on muitakin maahanmuuttajia.

Teija Uitto


Sanaz, Mohammad ja Mohammad ovat iranilaisnuoria, jotka asuvat Turussa. Nuoret käyvät myös rippikoulua Mikaelinkirkossa.

– Meillä on tällä hetkellä rippikoulussa kaksi ukrainalaista ja kolme iranilaista. Jo aiemmin olemme pitäneet kahdelle iranilaisryhmälle rippikoulua, Mikaelinkirkon kirkkoherra Jouni Lehikoinen kertoo.

Mikaelinkirkko on tullut valtakunnallisesti tunnetuksi turvapaikanhakijoiden auttamisesta. Kirkko on auttanut vuodesta 2007 lähtien kymmeniä turvapaikanhakijoita.

– Joitakin olemme pystyneet auttamaan, joitakin emme. Kyse ei ole mistään sellaisesta, että veisimme turvapaikanhakijoita maan alle, vaan tarjoamme diakonista, lainopillista ja hengellistä apua.

Lehikoisen mukaan kyse ei ole myöskään ”käännyttämisestä”, silti kirkko on saanut maahanmuuttajista uusia seurakuntalaisia.

– Ikävää on se, että jos muslimi on kääntynyt kristinuskoon, hänen vakaumuksensa kyseenalaistetaan.

Tällä kirkkoherra viittaa muun muassa maahanmuuttoviranomaisiin.

Turvapaikanhakijat kokevat usein muutenkin, ettei heidän elämäntarinaansa uskota.

– On hyvä, että Suomessa suhtaudutaan näihin asioihin kriittisesti, sitä en arvostele. Mutta toisaalta tuntuu, että Suomessa maahanmuuttopolitiikka on kehittynyt siihen suuntaan, että viranomaiset suhtautuvat hyvinkin kriittisesti.

– Olen joutunut esimerkiksi oikeudessa todistamaan maahanmuuttajan puolesta, että hän käy meillä rippikoulua, kun häntä ei ole uskottu.

Mikaelinseurakunnan lisäksi myös muut evankelis-luterilaiset seurakunnat ovat heränneet auttamaan maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita. Lehikoinen sanoo, että myös muualla Euroopassa kirkoilla on tässä työssä jo vakiintunut asema:

– Esimerkiksi Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta löytyy esimerkkejä vastaavasta työstä.

Kirkkoherra Jouni Lehikoinen ja rippikoulua käyvät Sanaz, Mohammad ja Mohammad olivat torstaina mukana Kirkkoherratreffeillä Hansatorilla. Kirkkoherratreffeille osallistuivat kaikki Turun ja Kaarinan seurakuntien kirkkoherrat. Tapahtuman aloitti Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen jo vuosia sitten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat