Paikalliset

Turun seutu on täynnä komeaa arkkitehtuuria

Juri Nummelin ja Mikko Laaksonen pitävät Turun uutta pääkirjastoa yhtenä merkittävimpänä arkkitehtuurin kohteena viime vuosilta. Kirjaston on suunnitellut arkkitehti Asko Jaaksi.

Teija Uitto

Turusta istuu sitkeässä mielikuva, että täältä on purettu kaikki kauniit, vanhat rakennukset.

– Mielikuva ei pidä paikkaansa, tietokirjailija Mikko Laaksonen toteaa ja esittelee perusteluksi yhdessä kirjailija, toimittaja Juri Nummelinin kanssa tekemän teoksen, Turun seudun arkkitehtuuriopas.

Päinvastoin: tietokirjailijoiden oli vaikea päättää, mitä kohteita he jättävät teoksesta pois.

– Esimerkiksi Pyrkivän urheilutalo päätettiin jättää pois, Juri Nummelin toteaa.

– Lisäksi jätimme pois sellaisia kohteita, joiden kohtalo on vielä avoin. Kaikkiaan keskusteluissa oli mukana parisataa kohdetta enemmän kuin mitä oppaassa on, Laaksonen kertoo.

Kirjaan päätyi lopulta yli 600 kohdetta ja 1250 valokuvaa.

Arkkitehtuurista innostunut parivaljakko poimi teokseen Turun seudun parhaimmistoa: rakennuksia, joita ovat suunnitelleet merkittävät arkkitehdit kuten Frithiof Strandell, Erik Bryggman, Pekka Pitkänen, Carl Ludvig Engel, G.T. Chiewitz ja Alvar Aalto. Toisaalta teoksessa esitellään myös ns. nikkarijugendia, vaikka tätä sanaa tietokirjailijat eivät halunneet käyttää:

– Sana on liian vähättelevä. Turulle omintakeisia ovat juuri Portsan, Martin ja Pohjolan työläisasunnot. Puutaloarkkitehtuuri on ollut pitkälti rakennusmestarien, ei arkkitehtien, suunnittelemaa, Laaksonen kertoo.

Ehkä juuri tästä syystä Turun puutaloissa on erityisen komeita puuleikkauksia.

Teos tuo esille hyvinkin yllättäviä kohteita, joita ei ensimmäiseksi tulisi mieleen lähteä ihailemaan, kuten Pyhän Ristin kappelin Turun hautausmaalla, leiri- ja kurssikeskus Sinapin rantasaunan, Varissuon liikekeskuksen tai Koroisten sähköaseman. Toisaalta teoksessa esitellään myös alueen merkittävimmät kohteet Turun tuomiokirkosta Alvar Aallon suunnittelemaan Paimion parantolaan.

Kirja kattaa Turun lisäksi myös Auran, Kaarinan, Liedon, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Raision, Ruskon ja Tarvasjoen sekä Paraisten vanhan kunnan alueet.

Kirja on jaoteltu alueiden mukaan, eli se toimii hyvin arkkitehtuurista kiinnostuneille matkaoppaana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat