Paikalliset

Turussa kuvataan toimintaleffaa palomiehistä

VPK:laiset ovat vahvasti mukana uudessa Pyro-elokuvassa. Niko Kostet kuvaa, kun Joni Stenberg huuhtoo pintapelastusharjoitusten jälkeisiä köysiä.

Juha Ahokas

Turussa tehdään parhaillaan palokunnan toiminnasta kertovaa Pyro-elokuvaa.

– Elokuva on vahva kertomus palokuntalaisuudesta, vapaaehtoistyöstä, turvallisuudesta sekä toisten auttamisesta, ohjaaja ja käsikirjoittaja Niko Kostet kertoo.

Pyro-elokuvaa on tehty pitkälti saman tiimin kanssa kuin Kostetin edellistä rock-satiiria Christian Dreadfull elokuvaakin. Christian Dreadfull pääsi kansainväliseen levitykseen, kun levitysyhtiön edustajat noteerasivat sen Yhdysvalloissa elokuvafestivaaleilta viime vuonna.

Kostetin uusimman fiktiivisen Pyro-elokuvan tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen, jossa taloudellinen taantuma on lamauttanut palo- ja pelastuslaitoksen. Yleistä turvallisuutta ylläpidetään vajaalla miehistöllä ja vapaaehtoisilla. Samaan aikaan kaupunkia uhkaa laajamittainen tuhopolttojen sarja, joka vaarantaa koko kaupungin tulevaisuuden.

Kostet on valmistautunut elokuvan tekoon seuraamalla vapaaehtoisen palokunnan toimintaa tiiviisti puolen vuoden ajan.

– Alunperin en tiennyt palokunnan toiminnasta oikeastaan mitään. Minua kiehtoi, mikä saa heidät tekemään vapaaehtoisesti hengenvaarallista työtä. Olen seurannut heidän harjoituksiaan viikottain ja myös treenannut heidän kanssaan. Kokeilin kerran myös muun muassa, miltä häkämyrkytys tuntuu, Kostet kertoo.

Tutustuttuaan VPK:laisiin Kostet sai paljon aineksia käsikirjoitukseensa.

– Heitä seuratessani huomasin heti heidän yhteishenkensä. He ovat kuin yhtä perhettä ja tämä on heille elämäntapa. Nämä asiat pääsivät vahvasti mukaan käsikirjoitukseen. Roolihahmot ovat myös saaneet heistä vaikutteita.

Kostet ei halunnut tehdä palomiehistä kliseistä sankarielokuvaa.

– Halusin jättää kliseet pois ja tehdä sellaisen elokuvan palomiehistä, jota ei ole vielä nähty. Pyro-elokuvassa nähdään palomiesten oikeita taitoja pelkkien sankaritekojen sijaan.

Elokuvassa pyromaani sytyttää tulipalon Turun kaupungin alla oleviin tunneliverkostoihin, ja tiimi pääsikin kuvamaan elokuvaa monta metriä Aurajoen alla oleviin tunneleihin.

– Vaikka elokuvassa palo onkin maan alla, se sammuttaa koko kaupungin. Tunneleissa kulkee lämmitys- ja sähköputkia, joten palon levitessä tunneleissa koko kaupungin lämmitys lakkaisi ja sähköt menisivät poikki. Siitä seuraisi kaaos, Kostet kuvailee.

Elokuvassa kaikki on pyritty tekemään mahdollisimman realistisesti ja VPK onkin vahtinut kaikkia kohtauksia.

– Elokuva on hyvin todentuntuinen, vaikka tottakai muutamissa kohdissa on tehty hieman realismista poikkeavia ratkaisuja, koska ne näyttävät hyvältä leffassa, Kostet naurahtaa.

Toiminnan lisäksi elokuvasta löytyy myös draamaa.

– Elokuvan pääroolissa ovat palomiehet ja heidän työnsä vaativuus, mutta tottakai tarvitaan myös ihmissuhdedraamaa, Kostet sanoo.

Täysin talkootyönä, ilman virallista tukea, toteutettu Pyro-elokuva saa ensi-iltansa vuoden päästä syksyllä Tekasissa.

– Nyt kaikki käsikirjoitetut pätkät on kuvattu ja edessä on editointi. Elokuva saa ensi-iltansa ensi vuoden syksyllä Teksasissa elokuvajuhlilla, mutta tullaan se näkemään myöhemmin myös Suomessa, Kostet lupaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat