Vapaa-aika

Helge Herala näytteli ja leipoi Turussa

Helge Heralan ja hänen veljensä leipomo sijaitsi muun muassa Lemminkäisenkadulla.

teemu nurmi

Helge Herala oli kuuluisa näyttelijä, mutta myös leipuri ja leipomon omistaja. Heralalla oli veljensä kanssa leipomo Turussa, joka oli näyttelijälle tuttu kaupunki nuoruusvuosilta. Vuonna 1979 Herala antoi Turkulaiselle haastattelun, jossa hän kertoi leipomon vievän miehen ajasta leijonanosan.

– Leipomossa olen todellinen sekatyömies, teen paperitöitä, pyörittelen sämpylöitä, paistan, maistan, siivoan. Viime viikkoina olemme uurastaneet muuttopuuhissa, Herala selitti Turkulaisessa 18.1.1979.

Heralan leipomo siirtyi Vasaramäestä Itäharjulle Lemminkäisenkadun varrelle. Itse Helge Herala asui Helsingissä. Turussa hänellä oli yöpymispaikka. Herala näytteli aktiivisesti leipomohommien lisäksi. Hänellä oli vuonna 1979 vierailusopimus sekä Kansallisteatteriin että Turun kaupunginteatteriin.

Rakkaus teatteriin ja näyttelemiseen syttyi Heralaan juuri Turussa, jossa mies vietti nuoruuttaan.

– Menin Turun Työväenteatteriin tuuraajaksi alun alkuaan. Ensimmäinen näytelmäni oli Silmä silmästä, jossa näyttelin lehtimiehen osan. Toivo Hämerannan vanavedessä, hänen rohkaisujensa innoittamana, siirryin teatterin palon jälkeen Turun kaupunginteatterin näyttelijäksi, ”Heguli” muisteli Turkulaisen haastattelussa.

Herala työskenteli Turun kaupunginteatterissa vuosina 1945-55. Sittemmin hän tuli tutuksi myös lukuisista elokuvarooleista. Herala voitti parhaan miespääosan Jussi-patsaan vuonna 1961. Viimeisen kerran Herala esiintyi filmillä vuonna 2004.

Heralan leipomo säilyi Turussa toiminnassa aina vuoteen 1991. Helge työskenteli siihen saakka leipomon toimitusjohtajana. Hän menehtyi vuonna 2010 87-vuotiaana.

Juttusarjassa kaivetaan esiin menneiden vuosikymmenien Turkulaisen juttuja.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat