Paikalliset

Maailman tunnetuin some-koira Soni on viettiensä vanki – katso miljoonia hauskuuttanut video

Suomalaiskaksikon videota on katsottu YouTubessa toistakymmentä miljoonaa kertaa. Sonia on hehkuttanut muun muassa näyttelijä Ashton Kutcher.

Viisivuotias kultainennoutaja Soni on perso herkuille. Nyt herkut ovat johdattaneet sen julkisuuden valokeilaan. Sonin toilailuja on katsottu YouTubesta viime kuukausina toistakymmentä miljoonaa kertaa.

Juha Perämäki

Viisivuotias kultainennoutaja Soni on tarkkana kuin porkkana. Tai makkara. Se tietää, että Janina Taskisen , 17, taskussa on herkkupala. Ja herkut ovat jotain sellaista, mitä Soni ei kertakaikkiaan voi vastustaa.

– Se syö vaikka ruohoa, jos sitä tarjoaisin, Taskinen nauraa.

Soni nousi julkisuuteen kun viime kesänä kuvatun nuortenohjelma Koiramestarin videoklippi lähti leviämään sosiaalisessa mediassa. Videota on katsottu YouTubessa toistakymmentä miljoonaa kertaa ja se on päätynyt myös lukuisiin amerikkalaisiin televisio-ohjelmiin.

Videolla Sonin pitäisi muiden koirien tapaan juosta herkkuradan läpi omistajansa luo, mutta tehtävä epäonnistuu pahasti. Soni joutuu viettiensä vietäväksi ja jää radalle tyhjentämään kuppeja ja leikkimään iloisesti pehmoleluilla, kunnes tuomari komentaa Taskisen hakemaan koiransa radalta pois.

Lopullisesti Soni löi itsensä läpi julkisuuden valokeilassa, kun tunnettu amerikkalainen näyttelijä Ashton Kutcher tviittasi, että jos hänellä olisi koira, se olisi juuri tuollainen. Valehtelematta voi sanoa, että tällä hetkellä Soni on tiettävästi maailman tunnetuin kultainennoutaja.

– Onhan se ihan hurjaa ja hienoa! Joskus kuukausi sitten minulle kerrottiin, että videota oli katsottu 14 000 kertaa. Silloin jo ajattelin, että seo on ihan järkyttävä määrä. Nyt sitä on katsottu jo yli 12 miljoonaa kertaa, Taskinen hämmästelee.

Tapahtumahetkellä tilanne ei kuitenkaan tuntunut yhtään hienolta. Taskista harmitti, kun koiralta katosivat korvat ihan kokonaan.

– Kyse oli kuitenkin kilpailusta. Yritin ihan todella saada sen sieltä radalta pois. Kaikkiaan ohjelman kuvauksissa oli kyllä tosi kivaa. Eikä Soni onneksi ollut ainoa koira, joka ei suoriutunut radasta. Yksi cockerspanieli hairahtui maksamakkaraan myös jo ensimmäisellä kupilla, mutta se ei näy videossa.

Harmi unohtui nopeasti.

– Siinä vaiheessa kyllä nauratti, kun näin suorituksen telkkarista. Tutun kaveri laittoi kilpailussa kuvatun videon Facebook-seinälleen, mistä se lähti leviämään yllättävän nopeasti. Sitä en tiedä, kuka on ladannut sen YouTubeen. En olisi koskaan uskonut, että video voi saada tällaisen suosion, Taskinen sanoo.

Lihapullat ovat sen suurinta herkkua. Niiden eteen se tekee mitä vain."

Herkkunälästään huolimatta Taskinen kehuu koiraansa tottelevaiseksi.

– Soni on tosi hyvä koira ja todella oppivainen. Olen itse sen kouluttanut ja tällä hetkellä kilpailemme tottelevaisuuskokeissa voittajaluokassa. Sillä on monta persoonaa. Se on riemukas ja iloinen, mutta koetilanteessa se on jopa melko vakava, Taskinen kertoo.

Taskisen mukaan Sonin koulutus on ollut helppoa, sillä se on niin helppo motivoida tehtäviinsä. Hyvästä työstä seuraa aina palkkio, eikä Soni ole kranttu palkan suhteen.

– Tosin lihapullat ovat sen suurinta herkkua. Niiden eteen se tekee mitä vain. Toisaalta se pitää ihan yhtä paljon leikkimisestä kuin syömisestä. Pallot ja frisbeet toimivat aina. Tai vaikka kävyt.

Taskinen sai Sonin ollessaan 12-vuotias. Viidessä vuodessa kaksikosta on kasvanut tiivis parivaljakko. Tottelevaisuuskokeiden lisäksi he harjoittelevat riistan noutamista metsällä aikeenaan suorittaa hyväksytysti noutajien taipumuskoe. Soni tietää, että tässä lajissa saalista ei saa syödä.

– Haluaisin harrastaa agilityä, mutta pitäisi olla kilpailulisenssi ja harjoituksiin pääseminen on kovin vaikeaa, Taskinen harmittelee.

Taskinen on käynyt Sonin kanssa hyväksytysti myös Kennelliiton kaverikoirakurssin. Kennelliiton kaverikoirat vierailevat erilaisissa laitoksissa, hoivakodeissa, päiväkodeissa ja osallistuvat erilaisiin tapahtumiin.

– En saa vielä vierailla Sonin kanssa vanhainkodeissa ja sairaaloissa, koska en ole täysi-ikäinen. Se tuntuu hassulta. Koira toisi iloa monille vanhuksille. Vuoden päästä aloitamme tämän toiminnan ja odotan sitä jo kovasti. Olemme olleet mukana erilaisissa tapahtumissa, kuten Huhtisten hulinoissa, joissa Soni on vetänyt lapsia kärryllä, Taskinen kertoo.

 

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat