Paikalliset

Hitchcock-trilleri muuttuu Linnateatterissa komediaksi

Alfred Hitchcockin klassikko muuttuu Alina Tomnikovin ja Jaakko Saariluoman tyylillä komediaksi.

Matti Vahtera

Kaikki on lähes kohdallaan. Tunnelma on yhtä tiheä kuin Hitchcockin klassikkoelokuvassa 39 askelta. Tarina on tuttu: Richard Hannay (Jaakko Saariluoma) saa syytteen murhasta – täysin syyttä. Alkaa kiivas ja hengästyttävä pakomatka Skotlantiin.

– Näytelmä on sijoitettu epookkiin, tarina tapahtuu vuonna 1935 Lontoossa ja Skotlannissa. Peter Ahlqvist on tehnyt upean lavastuksen ja puvustuksen, Saariluoma kuvailee.

Mutta sitten se, joka tekee näytelmästä ”lähes” aidon:

– Mietin minä sitäkin, että miten näytelmästä saataisiin Hitchcokin elokuvien tapaan mustavalkoinen. Puvustaminen olisi helppoa, mustaa ja valkoista vain päälle, mutta sitten aina jostain vilahtaisi aito ihonväri, se pilaisi illuusion, Saariluoma miettii.

Niinpä Linnateatterissa nähdään Hitchcockin klassikkofilmistä värillinen versio.

Vähän muutakin on mukaeltu. Tarinan kerrontatapa tekee trilleristä komedian.

– No miettikää nyt, kun takaa-ajossa käytetään autoa, lentokonetta ja höyryjunaa, miten esimerkiksi ne tehdään näyttämölle, Saariluoma vihjailee komedian aineksia.

Lisäksi tarinassa seikkailee lukuisa määrä erilaisia henkilöitä, mutta näyttelijöitä on vain neljä ja heistäkin yksi on kiinnitetty pysyvästi Richard Hannayn päärooliin.

Saariluoma uskoo vahvasti, että tämä Hitchcockin versio naurattaa yleisöä, vaikka tarina sinällään on uskollinen alkuperäiselle.

Linnateatteri ei testaa näytelmäversiota ensimmäistä kertaa Suomessa, vaan 39 askelta on nähty näyttämöllä aiemmin Tampereella ja harrastajateatterin esityksenä Oulussa.

Lontoossa teatterisovituksesta on tullut yhtä suosittu kuin Hitchcockin elokuvasta.

– Se on pyörinyt Lontoossa vuosikausia ja voittanut kaikki mahdolliset palkinnot, Saariluoma kertoo.

Richard Hannayn rooli istuu Saariluomalle kuin nenä päähän, näyttämöllä hän matkustaa, kuten tosielämässäkin. Saariluoma viimeisin reissu meni stand up -kiertueen Ain naurain työtäs tee merkeissä.

Eikö yleisön naurattaminen ala välillä väsyttää?

– Varsinainen esiintyminen on mukavaa, ihmisethän nauravat. Mutta onhan tässä työssä se raskas puoli, että mittari siitä, onko esitys onnistunut vai ei, on niin selkeä. Ihmiset joko nauravat tai eivät naura, välimuotoa ei ole. Siitä voisi ottaa itselleen paineita.

Saariluoma ei ole kuitenkaan stressaavaa tyyppiä. Hän luottaa suomalaisten huumorintajuun. Ja Turussakin kuulemma nauru raikaa aina.

– Kuka väittää, että turkulaiset ovat totisia? En minä ole huomannut, Saariluoma naurahtaa.

39 askelta -komedia Linnateatterissa 25.9.–27.11. Ohjaus: Mika Eirtovaara, näyttämöllä: Jaakko Saariluoma, Peter Ahlqvist, Kalle Lamberg ja Alina Tomnikov.

Jaakko Saariluoma

stand up -koomikko, näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja

tuttu kasvo useasta tv-ohjelmasta, viimeisenä Putous

tänä vuonna tehnyt yhden miehen stand up -kiertuetta Ain naurain työtäs tee

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat