Paikalliset

Kulttuurikapakka, lätkäpubi, musiikkibaari - Olavin Krouvilla on monta tarinaa

Olavin Krouviin tuli terassi 30 vuotta sitten.

Bo Stranden

Legendaarisen Olavin Krouvin 50-vuotinen tarina on kuin kuvaus suomalaisen ravintolakulttuurin muutoksesta. ”Olkku”, jota aiemmin Olliksi sanottiin, oli yksi niistä, jotka loivat pohjaa nykyiselle illanviettokulttuurille.

Ensimmäisessä lehti-ilmoituksessa omistajataho Kantaravintolat Oy kertoi, että sen tarkoitus on ollut luoda viihtyisä ruoka- ja virkistyspaikka ja kokeiluluontoinen olutravintola, joita Suomessa oli jo muutama. Alkon, jonka yhtiö Kantaravintolat oli, idea oli testata, voisiko uudenlaisilla olutravintoloilla siirtää kulutusta väkevistä juomista miedompiin.

Olavin Krouvin suosio lähti suorastaan lentoon. Sen myynti ohitti jo ensimmäisen toimintavuoden aikana sisarravintola Kantakrouvin, joka oli avattu osoitteeseen Humalistonkatu 18 vuonna 1963. Olkkuun oli pesiytynyt kantaporukka, joilla oli omat pöytänsä. Nuoremmilla ei ollut asiaa vanhempien asiakkaiden pöytiin.

Olavin Krouvi menestyi mainiosti koko 1970-luvun, jolloin siitä tuli vahvasti kulttuuriväen kapakka. Yhteys löytyi lähellä olleesta Turun kaupunginteatterista, josta näyttelijät valuivat esitysten jälkeen Olkkuun viettämään iltaa.

– Kaupunginteatterin näyttelijöitä tuli aina sinne, ihan joka kerta. Kaikki ne siellä kävivät, Muje, Loiri, Kinnunen, Esko Salminen , paikallisista Virtasen Arska . Aina katottiin, kuka on ensimmäinen, pitkän linjan olkkulainen Jussi Flykt muistelee Seppo Kemppaisen kirjoittamassa Olkun oppivuodet -teoksessa, joka julkaistiin viime vuoden lopulla.

Edellämainitut olivat aikansa superjulkkiksia, jotka Turkuun oli houkutellut niin sanottu Kotkien kausi eli Kalle Holmbergin ja Ralf Långbackan kuuden vuoden jakso kaupunginteatterissa. Tunnetuin näytelmistä oli Seitsemän veljestä, joka on yhä suurimpia merkkitapauksia maan teatterihistoriassa.

– Näyttelijät olivat pääsääntöisesti omissa pöydissään, niillä oli siellä aika vauhdikasta menoa päällä, Flykt jatkaa Kemppaisen Olkku-kirjassa.

Hämeenkadun ravintolan löysivät 1970-luvulla myös muut taiteilijat. Harro Koskinen, Kaj Stenvall, Sinikka Mäki-Lertola, Elisa Salo, Markku Into...Kuvataiteilijat, veistäjät, valokuvaajat, teatteriväki, kaikki sulassa sovussa.

1980-luku toi mukanaan uudistuksia alkoholilainasäädäntöön ja ylipäätään siihen, millainen uuden ajan ravintolan piti ja kannatti olla, jotta se menestyi. Kemppainen tiivistää Olkun oppivuodet -teoksessa hienosti sen, mikä suuri ero oli kahden vuosikymmenen ravintolakulttuurissa.

– 70-luvulla ravintola oli ollut asiakkaan kannalta kummallinen virasto. Ravintolaan ”päästiin”, oli ”ruokapakko” tai parhaassa tapauksessa ”ei tarvinnut syödä”.

Ravintoloille tuli helpotuksia kehittää konseptejaan, koska muun muassa anniskeluohjeisiin tuli vapautuksia. Pukeutumista ei enää kyylätty yhtä tarkkaan, naisista tuli kasvava asiakasryhmä, jäykkyys ja viranomaisuus käännettiin ylösalaisin. Uudelle sukupolvelle ei riittänyt sama kuin edelliselle. Piti saada kokonaisvaltaista viihtymistä.

Olkku-legenda Jouni Aalto pyydettiin vuonna 1985 tekemään Olavin Krouvista musiikkibaaria, Number One Music Bar.

– Musiikki oli tärkein sisustuselementti. Sitä käytettiin vetämään asiakkaita, mutta samalla karkottamaan sitä osaa asiakkaista, joita ei toivottu. Sitä soitettiin niin saatanan kovaa niin kauan, että saatiin asiakaskunta vaihdettua, Aalto kertoo.

Väki tosiaan vaihtui. Taiteilijat poistuivat, sisään tuli asiakkaita, joiden juppiudesta kiisteltiin. Olkusta tuli joka tapauksessa puheenaihe. Kaikkien piti sinne päästä. Jonot olivat viikonloppuisin tolkuttomat. Kun Olkkuun tuli vielä terassi, oli ravintola kesän kuumin kohtauspaikka.

Kantaravintoloiden taru päättyi 1990-luvun alussa. Omistajiksi tulivat Aalto sekä silloinen jääkiekon A-maajoukkuepelaaja, TPS-ikoni Hannu Virta ja urheilutoimittaja, selostaja Juha-Pekka Jalo . Olkku nousi kertarysäyksellä valtakunnan julkisuuteen ja on pysynyt siellä sporttibaarimaineensa takia. Olkku on täynnä urheiluun, eniten jääkiekkoon, liittyvää aineistoa ja kapakassa voi bongata paikallisia urheilusuuruuksia.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat