Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Turusta saisi hyvän pyöräilykaupungin

Teija Uitto

Turussa monen liikkeen ikkunassa on lappu: Älä parkkeeraa pyörääsi tähän. Muualla Euroopassa pyöräilyyn suhtaudutaan myönteisemmin.

– Euroopassa yritykset, korkeakoulut ja kaupungit tarjoavat pyörien pumppauspalveluita, kaupunginvaltuutettu Jukka Vornanen kertoo.

Kun Jukka Vornanen teki esityksen pyörien pumppauspisteestä Turun keskustaan, Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta kuittasi sen liitettäväksi ”toriparkkisuunnitteluun” ja Facebookissa idealle jopa naureskeltiin.

– En yllättynyt. Tampere valittiin juuri vuoden 2013 pyöräilykaupungiksi. Turku olisi juuri sopivankokoinen kaupunki pyöräilijälle, mutta meillä ei vain valitettavasti satsata pyöräilyyn.

–  Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä on jo pyörien pumppauspisteet.

– Toisaalta esitykseni on saanut paljon myös myönteistä palautetta.

Vornasen idea sai tukea myös kaupunginhallituksessa ja esitys päätettiin palauttaa Kiinteistöliikelaitokselle uuteen valmisteluun.

– Pumppauspiste olisi myönteinen signaali pyöräilijöille tässä tilanteessa, kun Turun ensi vuoden budjettiinkaan ei näyttäisi olevan tulossa rahaa uusiin pyöräteihin.

Vornanen ja kaupunginvaltuutettu Niina Ratilainen (vihr.) ovat myös toisen tuoreen idean takana. Turun vihreiden valtuustoryhmä teki syyskuussa aloitteen Kauppiaskadun muuttamisesta kesän ajaksi kävelykaduksi.

– Idea syntyi Helsingissä, kun fiilistelimme Vaasankadun vastaavaa koetta. Turussakin voisi rohkeasti kokeilla uusia ideoita.

Vornasen mielestä ei pitäisi puhua kävelykaduista, vaan kevyen liikenteen ja joukkoliikenteen alueista, kuten muualla Euroopassa.

– Eli annettaisiin enemmän tilaa kävelijöille, pyöräilijöille ja joukkoliikenteelle.

Vihreää poliitikkoa harmittaa, että Turussa tämäntapaiset ideat eivät oikein tahdo edetä:

–  Tosiasia kuitenkin on, että suurissa kaupungeissa autoilun volyymi on jo niin suuri ja autoilun kustannukset niin kovat, että kävelijöitä, pyöräilijöitä ja joukkoliikennettä täytyy alkaa suosia.

– Lisäksi on paljon kotitalouksia, joilla ei ole omaa autoa. Turussakin on arvioitu, että suurimmissa lähiöissä näitä kotitalouksia on jo puolet.

Vornanen on vakuuttunut, että kevyen liikenteen alueiden kasvattaminen tekisi kaupungista myös viihtyisämmän.

Jukka Vornanen

Turun kaupunginvaltuutettu (vihr.) ja kaupunginhallituksen jäsen

humanististen tieteiden kandidaatti, viimeistelee graduaan kasvissyönnistä

TYYn koulutuspoliittinen sihteeri

toiminut Turun ylioppilaslehdessä pilapiirtäjänä

Aiheesta muualla: 

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/julkinen-pyoranpumppu-ilmestyi-jyvaskylan-kes...

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat