Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Talvipyöräily kiinnostaa yhä useampaa

Antin Pyörän yrittäjien Jorma (vas.) ja Kari Venhon mukaan kysytyin pyörämalli on edelleen 7-vaihteinen peruspyörä. Jopoa myydään paljon koululaisille, ja myös isorenkaisten bigfoot-pyörien kysyntä on kasvussa.

Tomi Kangasniemi

Lähes kaikissa EU-maissa uusia pyöriä myydään jo enemmän kuin uusia autoja. NPR-sivusto kertoi hiljattain, että myös autouskollisissa Italiassa ja Espanjassa pyöriä suositaan nyt autojen sijaan.

Suomessa uusien pyörien kysynnässä ei vastaavaa piikkiä näy. Pyöräily kuitenkin kiinnostaa, ja etenkin ympärivuotinen pyöräily on selkeästi lisääntymässä.

– Nastarenkaiden, varaosien ja tekstiilien myynti on lisääntynyt. Lisäksi pyöriä huollatetaan enemmän, Tunturin PR-manager Pirkko Kapraali vahvistaa.

Sama trendi tunnistetaan myös pyöräliikkeessä. Antin Pyörässä todetaan, että viime vuosien vaikea taloustilanne näkyy yhä pyöräkaupassa eikä myynti ole viime vuosina ollut huippuvuoden 2008 tasolla.

Talvipyöräilyn lisääntyminen näkyy kuitenkin myös Turussa.

– Vielä 90-luvulla talviajaminen oli vielä hyvin pientä, mutta nyt se on lisääntynyt. Nyt pyöriä huolletaankin ympäri talven, yrittäjä Kari Venho kertoo.

Pyöräilyn ympärillä käydään nyt Suomessa paljon keskustelua. Valtio ja kunnat haluavat edistää pyöräilyolosuhteita, ja etenkin pyöräilyn terveysvaikutuksista puhutaan paljon. Yksi este pyöräilyn yleistymiselle etenkin pääkaupunkiseudulla ovat pitkät työmatkat

– Uskon, että ihmiset pyöräilisivät vielä enemmän, jos heidän työmatkansa olisivat lyhyempiä, Pirkko Kapraali toteaa.

Työmatkapyöräilyyn on pyritty markkinoimaan sähköpyöriä. Niillä taittuu heikkokuntoisemmalta pidempikin matka. Sähköpyörä ei ole kuitenkaan vielä lyönyt Suomessa kunnolla läpi. Heikkoa kysyntää selittää verrattain korkea hinta.

– Kyllä sitä jonkin verran kysytään, mutta hankinta törmää vielä hintaan. Kun asiakas kuulee, että hinta on yli 2000 euroa, miettii hän jo, että samalla hinnalla saa mopon, Kari Venho muistuttaa.

Antin Pyörässä kysytyin pyörä onkin edelleen perinteinen 7-vaihteinen hybridipyörä. Myös Jopot vaihtavat omistajaa etenkin koululaisten ja nuoremman väen keskuudessa.

– Myös 29-tuumaisella, leveällä renkaalla varustettuja bigfoot-pyöriä kysytään paljon. Niillä pääsee myös maastoon, ja asfaltilla ajaessa voi vaihtaa ohuemmat renkaat, yrittäjä Jorma Venho kertoo.

Talvipyöräilijän muistettava näkyvyys liikenteessä

Antin Pyörän yrittäjät Jorma ja Kari Venho muistuttavat, että talvipyöräilijän kannattaa huolehtia näkyvyydestään pimeässä. Pyörään tarvitaan kunnon heijastimet ja valot. Myös heijastinliivit parantavat huomattavasti näkyvyyttä.

– Pyörää kannattaa huoltaa myös talviaikaan, että voitelu ja jarrut pelaa, Jorma Venho muistuttaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat