Paikalliset

Tuomiokirkko on yhä Turun korkein rakennus

Tuomiokirkko on maan toiseksi korkein kirkko.

Liikemies Hjallis Harkimo on suunnitellut jo vuosia rakennuttavansa Helsingin Pasilaan, aivan Hartwall Areenan kupeeseen 35-kerroksisen tornitalon, jolla olisi korkeutta noin 120 metriä. Hanke on ollut vastatuulessa, mutta hallikauppojen jälkeen Harkimo ilmoitti keskittyvänsä jälleen tornitaloprojektiin. Jos talo jonain päivä valmistuu, tulee siitä Suomen korkein rakennus. Ehkä. Muitakin suurtalohankkeita on käynnissä.

Turun tämän hetken korkeimmat rakennukset ovat kaukana pilvenpiirtäjätason mitoista. Ykkönen on Tuomiokirkko, jonka asema ei ole vuosisatojen aikana horjunut. Tuomiokirkon torni kohoaa noin 86 metriin. Tuomiokirkko on Suomen toiseksi korkein kirkko. Edelle menee vain Helsingissä sijaitseva Mikael Agricolan kirkko (97 metriä). Turussa seuraavillekin sijoille pääsevät kirkot. Mikaelinkirkolla on korkeutta 77 metriä ja Martinkirkolla 64 metriä.

Turun korkein asuinrakennus on Airiston Tähti, joka valmistui Majakkarantaan vuonna 2001. Tähti on 58 metriä korkea ja siinä on 19 asuinkerrosta. Kakkosena on Varissuon Tornitalo, jolla on korkeutta noin 51 metriä. Kolmanneksi korkein on Puutarhakatu 11:n kerrostalo, jonka korkeus on 47 metriä. Naapuritalo 13:ssa on kolmisen metriä lyhyempi.

Turun Ylioppilaskyläsäätiön Ikituuri on 43 metriä korkea. Talo on muodoltaan ellipsi, mikä teki vuosina 2009-11 rakennetun Ikituurin tekemisestä haastavaa. Talo ei ole ellipsimäinen vain ulkoa vaan asunnoissa on kaartuvaa seinää ja parvekkeissa on kaartuva kaide.

– Taloa ei voi tehdä ihan perinteisillä tavoilla vaan ulkoseinät kootaan lyhyistä pätkistä. Sen verran olemme tinkineet, että ikkunat ovat suorassa kulmassa, TYS:n kiinteistöjohtaja Ismo Aaltonen kertoi Turkulaiselle elokuussa 2010. Tyksin U-sairaalan korkeus on 42 metriä.

Turun korkeimmista rakennuksista vähiten huomiota herättää Humalistonkatu 16:ssa oleva punatiilinen kerrostalo. Kerroksia talossa 13 ja korkeutta hieman vajaa 42 metriä.

Linnakaupungin osayleiskaavaan on varattu mahdollisuus rakentaa Vaasanpuistoon eli Patterihaan kupeeseen 35-kerroksinen pilvenpiirtäjä. Jos talo aikanaan tehtäisiin, olisi sillä korkeutta noin 110 metriä. Se olisi kuitenkin mitätön pikkurilli maailman korkeimpien rakennusten rinnalla. Dubain Burj Khalifa -pilvenpiirtäjä on 828 metriä korkea.

Turun korkeimmat rakennelmat ovat Pääskyvuoren linkkitorni (122 m) ja Pernon telakan pukkinosturi (105 m). Perhanan tamperelaiset ovat tässäkin asiassa turkulaisia rajusti edellä. Teiskon yleisradiomastolla on korkeutta peräti 325 metriä. Näsinneulakin on 168 metriä korkea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat